Начало БЪЛГАРИЯ Иван Анчев: Политиците у нас се страхуват от българите в чужбина

Иван Анчев: Политиците у нас се страхуват от българите в чужбина

9
„Политиците у нас се страхуват от българите в чужбина.“ Това каза Иван Анчев член на Изпълнителния съвет, координатор на сектор „Политики на българите в чужбина“ в Републиканци за България и бивш генерален консул на България в Чикаго, в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“.
„Необходимо е да изградим такава среда, че сънародниците ни в чужбина да не усещат разлика къде живеят, дали у нас или зад граница. Сред първите неща, които трябва да се реформират са върховенството на закона, образованието и здравеопазването. Също така е необходима стабилна икономика и когато тези неща се установят в държавата много лесно ще стане тази трансформация. Тогава вече няма да има нужда от призиви и програми и ще е естествен процесът от страна на нашите сънародници в чужбина“, заяви Анчев. „Към момента в България политиците не искат българите в чужбина да гласуват и затова са създадени тези рестриктивни системи в чужбина“, уточни Иван Анчев и добави, че: „Управляващите политици през последните 25-30 години се страхуват от българите в чужбина“.
„Те знаят, че това е един огромен потенциал – национален, икономически и политически на българската нация, който знае какво означава да се живее в правова държава. С гласа на българите в чужбина може да обърнем „добрата подредба“, която сме си наредили тук“, е на мнение бившият генерален консул.
Анчев разказа, че в Чикаго има 12 съботно-неделни училища, две православни и две евангелски църкви, огромна палитра от български културни и обществени организации, които говорят за една много силна българска общност в района на Чикаго и Средния Запад. Сред продложенията за българите в чужбина залегнали в програмата на Републиканци за България е Конституционна промяна, която да даде правото на българите с двойно гражданство да се кандидатират за народни представили. Предвижда се създаването на многомандатен район „Чужбина“.
„България е там, където има и един българин. Ние трябва да направим така, че българската държава да излезне от сегашния си ступор и нищоправене по отношение на българите в чужбина и да предприеме целенасочени и задълбочени политики.“
Предишна статия3 500 000 лева за нови работни места и подобряване на условията на труд за хора с увреждания
Следваща статияЛозан Лозанов бе избран за общински координатор на Републиканци за България-Димово

9 КОМЕНТАРИ

  1. Истината е че българите в чужбина винаги са подценявани и омаловажавани. Никога, никой не ги чу, от тази гледна точка господинът е прав!

  2. Кой упорито се стреми да ни натрапи мнението си ,че българите в чужбина не се интересуват от ставащото тук?Този който се страхува от техния глас.Дайте им възможност да гласуват а след това разсъждавайте върху това.

  3. Как няма да се страхуват! Маса народ избяга заради тях!
    П.С. Това не са политици а шайка родоотстъпници и предатели!

  4. Не се страхуват от парите, които пращат два милиона българи, но от гласа им веднъж на четири години – да! Безобразие!

  5. Българите в чужбина с кебапчета не се купуват. А държавата умее да разчита на тях само да пращат пари на близките си. Задължения, но не и права. Унизително е за тях. Как да поискат да се върнат?

  6. Те вече се страхуват и от сенките си. А сенки (покрай) нощните им шкафчета, колкото искаш.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук