Начало БЪЛГАРИЯ Иван Анчев: Политиците у нас се страхуват от българите в чужбина

Иван Анчев: Политиците у нас се страхуват от българите в чужбина

0
„Политиците у нас се страхуват от българите в чужбина.“ Това каза Иван Анчев член на Изпълнителния съвет, координатор на сектор „Политики на българите в чужбина“ в Републиканци за България и бивш генерален консул на България в Чикаго, в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“.
„Необходимо е да изградим такава среда, че сънародниците ни в чужбина да не усещат разлика къде живеят, дали у нас или зад граница. Сред първите неща, които трябва да се реформират са върховенството на закона, образованието и здравеопазването. Също така е необходима стабилна икономика и когато тези неща се установят в държавата много лесно ще стане тази трансформация. Тогава вече няма да има нужда от призиви и програми и ще е естествен процесът от страна на нашите сънародници в чужбина“, заяви Анчев. „Към момента в България политиците не искат българите в чужбина да гласуват и затова са създадени тези рестриктивни системи в чужбина“, уточни Иван Анчев и добави, че: „Управляващите политици през последните 25-30 години се страхуват от българите в чужбина“.
„Те знаят, че това е един огромен потенциал – национален, икономически и политически на българската нация, който знае какво означава да се живее в правова държава. С гласа на българите в чужбина може да обърнем „добрата подредба“, която сме си наредили тук“, е на мнение бившият генерален консул.
Анчев разказа, че в Чикаго има 12 съботно-неделни училища, две православни и две евангелски църкви, огромна палитра от български културни и обществени организации, които говорят за една много силна българска общност в района на Чикаго и Средния Запад. Сред продложенията за българите в чужбина залегнали в програмата на Републиканци за България е Конституционна промяна, която да даде правото на българите с двойно гражданство да се кандидатират за народни представили. Предвижда се създаването на многомандатен район „Чужбина“.
„България е там, където има и един българин. Ние трябва да направим така, че българската държава да излезне от сегашния си ступор и нищоправене по отношение на българите в чужбина и да предприеме целенасочени и задълбочени политики.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук