Начало БЪЛГАРИЯ Росен Карадимов: Радев успя да уплътни една основна функция – да бъде...

Росен Карадимов: Радев успя да уплътни една основна функция – да бъде коректив

0
Мандатът на президента Радев бе много нетипичен. Но той успя да уплътнин една от основните си функции – да бъде коректив. Не опозиция, а коректив. Той успя да акумулира голяма обществена енергия, която да е насочена към политическа цел – смяна на модела, укрепване на държавността, върховенство на правото. Свикнали сме президентът да не е страна в определен спор. Очевидно обаче Радев прецени, че ситуацията у нас вече е такава, че държавният глава трябва да стане страна.

Това заяви в ефира на bTV политическият анализатор Росен Карадимов.

Главният секретар на СДС Илия Лазаров обаче му опонира – позицията на президента не е гражданска, защото е следствие от атаката на прокуратурата.

„Щеше да е гражданска, ако беше 20 дни по-рано. Радев се държи като в казармата“, смята Лазаров.

„Реакцията от влизането на прокуратурата в президентството беше на хората. Функцията на събирането на тези хора беше излизането на президента. Зависи как разбираме смисъла на тази институция – тя и да иска не може да променя модела. Президентът има правомощието „обръщение към нацията“. Предполага се, че президентът е изразител на преобладаващите тенденции в обществото и в този смисъл той уплътни тази функция“, посочи обаче Карадимов.

Лазаров определи като отличителна в мандата на държавния глава липсата на съществена международна дейност.

„Много слаба външна политика и разделяне на българите. Всеки президент е имал своите пристрастия, но не е допускал това. Всички са поддържали комуникации и са били медиатори и посредници“, посочи Лазаров.

Той определи още обявената от Радев кандидатура за нов президентски мандат като „Африкански стил“ и неспазване на протокола.

„Добър стил е това. Постигнаха се две неща – отпаднаха всички спекулации, че Радев ще прави партия и ще участва в парламентарните избори и очерта територия, на която БСП вече стои – партията е категорична опозиция на ГЕРБ последните 4 години“, смята Карадимов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук