Начало НОВИНИ Файненшъл таймс: Ваксината на „АстраЗенека“ не е ефективна срещу южноафриканския щам

Файненшъл таймс: Ваксината на „АстраЗенека“ не е ефективна срещу южноафриканския щам

0

Ваксината срещу Ковид-19, разработена от „АстраЗенека“ и Оксфордския университет изглежда не дава защита срещу леки и средно тежки случаи на открития в Южна Африка нов щам на коронавируса, предаде Ройтерс, като цитира изследване, което ще бъде публикувано днес във Financial times (FT).

„АстраЗенека“ потвърди предварителните резултати от клиничното изпитание с ограничен брой участници. Фармацевтичната фирма обаче подчерта вчера, че смята, че разработената от нея и Оксфордския университет ваксина може да помогне срещу тежки форми на Ковид-19, предизвикани от южноафриканския щам.

„Смятаме, че нашата ваксина може да защити срещу тежките форми на болестта, тъй като неутрализиращата дейност на антителата е еквивалентна на тази на други ваксини срещу Ковид-19, които са показали активност срещу по-тежките форми на болестта, особено когато интервалът на поставяне е оптимизиран на 8 до 12 седмици“, заяви говорител на „АстраЗенека“.

В изследването са участвали 2026 души, от които половината са съставлявали контролната група, получила плацебо, съобщава Financial times (FT).

Коронавирусът вече е мутирал в хиляди разновидности, но само малка част от тях има вероятност да се окажат важни или да променят вируса по значим начин, според вестника на Британската медицинска асоциация.

„Оксфордският университет и „АстраЗенека“ започнаха да адаптират ваксината си срещу този вариант и ще преминат бързо през клиничните изпитания, за да може тя да е готова за доставка през есента, ако това е необходимо“, добави говорител на „АстраЗенека“.

В петък Оксфордския университет съобщи, че ваксината е също толкова ефективна срещу новия британски щам, колкото и срещу разпространените преди това варианти на коронавируса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук