Начало НОВИНИ Жозеп Борел: Европа и Русия се отдалечават

Жозеп Борел: Европа и Русия се отдалечават

0

Върховният представител по външната политика Жозеп Борел заявява в блога си, че следващите стъпки, които ЕС ще предприеме срещу Русия, може да включват и санкции. Той добавя, че вече съществува още един инструмент – санкционния режим на ЕС за човешките права, известен като „европейския Магнитски“. 

Борел допълва, че срещата му с руския министър на външните работи Сергей Лавров в Москва, както и посланията, изпратени по време на неговата визита от властите в страната, потвърждават, че Европа и Русия се отдалечават. 

„Изглежда, че Русия постепенно се изключва от Европа и гледа на демократичните ценности като на екзистенциална заплаха“, подчертава той.

Върховният представител по външната политика допълва, че въпросът за налагането на допълнителни санкции ще се разглежда на Съвет „Външни работи“ на 22 февруари.

„Характерът на предизвикателството е ясен. Заключването зад стените и призивите към другите от позицията на безопасността няма да доведе до по-голяма сигурност в ЕС“, подчертава той, очевидно намеквайки за критичните реакции за визитата му в Москва. 

От Русия заявиха, че са учудени от оценките на Жозеп Борел за посещението му в Москва. Според руското външно министерство те са в силен контраст с изявленията на Борел по време на визитата. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук