Начало НОВИНИ Почина Джордж Шулц, бивш държавен секретар, помогнал за прекратяването на Студената война

Почина Джордж Шулц, бивш държавен секретар, помогнал за прекратяването на Студената война

0

Джордж Шулц, бившият шеф на американската дипломация по време на администрацията на бившия президент Роналд Рейгън, почина на 100-годишна възраст.

Професор по икономика, който се виждаше повече като експерт по данни, отколкото като идеолог, Шулц имаше рядкото отличие да заема четири различни длъжности в кабинета.

„Един от най-великите политически стратези на всички времена, който служи на трима американски президенти, Джордж Шулц почина на 6 февруари, съобщиха от института Хувър. Държавният секретар Антъни Блинкен определи Шулц като „легенда“ и „визионер“.

„Помогна за постигането на най-големия геополитически подвиг на времето – мирен край на Студената война,“ каза той в изявление.

В Белия дом на Роналд Рейгън, известен със своите междуособици, Джордж Шулц беше една от най-малко спорните фигури. Той култивира сърдечни връзки с Конгреса и пресата и, което е по-важно, имаше силната подкрепа на самия президент, който го държа като шеф на дипломацията в продължение на шест години и половина.

В началото на 1983 г., едва половин година след встъпването в длъжност, Щулц се завърна от Китай и бе поканен от Нанци Рейгън на неформална вечеря в Белия дом, където му се струваше, че известният антикомунистически президент е нетърпелив да се срещне със Съветите.

„Никога не бях провеждал продължителна сесия с важен лидер на комунистическа държава и можех да почувствам, че ще се радвам на такава възможност“, пише Джордж Шулц в своите мемоари „Суматоха и триумф“.

Дни по-късно той откара съветския посланик в Белия дом с неидентифицирана кола на тайна среща с Рейгън, който притисна Москва да разреши емиграцията на християни, потърсили убежище в американското посолство.

Предишна статияПроф. Асен Балтов: Хората не спазват препоръките и това ще доведе до рестрикции
Следваща статияУскорява се процесът на ваксинация след плавен ръст на заболеваемостта

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук