Начало НОВИНИ Германия, Швеция и Полша експулсират руски дипломати

Германия, Швеция и Полша експулсират руски дипломати

0

Германия, Швеция и Полша обявиха в понеделник, 8 февруари, експулсирането на руски служители, в отговор на решението на правителството на Владимир Путин да обяви работниците от посолствата си в Москва за персона нон грата . Кремъл аргументира, че неговата решителност се дължи на това, че европейски представители присъстваха на протестите заради затвора на лидера на опозицията Алексей Навальни , предаде агенция EFE.

„Днес външното министерство обяви работник в руското посолство в Берлин за персона нон грата съгласно член 9 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 18 април 1961 г. „, съобщава германската институция в изявление.

Правителството на Меркел „реагира с тази стъпка“ на решението на руската изпълнителна власт миналия петък, което според него „по никакъв начин не е оправдано“. „Засегнатият германски дипломат“ беше на демонстрацията от руски опоненти, за да „разбере на място за развитието на събитията с правни средства“, както е предвидено във Виенската конвенция, заяви външното министерство.

Към решението в Берлин се присъединяват Швеция и Полша, които също експулсират руски дипломати в отговор на подобна мярка, приета от Москва срещу длъжностни лица от тези страни, обвинени в демонстрации в полза на опозицията Навални. 

Външните министерства на трите европейски държави обявиха почти едновременно решението си за експулсиране на руски дипломат, като го обявиха за „персона нон грата“.

Реакцията от Москва дойде веднага. „Това решение е необосновано и враждебно“, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Заярова, като за пореден път осъди западната „намеса“ във вътрешните работи на Русия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук