Начало НОВИНИ Д-р Кацаров прогнозира, че още две години ще отваряме и затваряме страната

Д-р Кацаров прогнозира, че още две години ще отваряме и затваряме страната

0
”Кризата се наблюдава, не се управлява. Управлението предполага да имаш план, да направи прогноза и да изпревариш събитията, а в България имаме събития, наблюдаваме ги. Както е с тестовете – като се намалят, отваряме ресторантите, като се увеличат, ги затваряме. Ние не предшестваме кризата, ние я следваме.”

Това заяви председателят на Центъра за защита правата на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в студиото на „Денят ON AIR“.

„Сега на дневен ред са ваксините. И там сме последни, и там нищо няма да стане. Няма кампания. Обратно на всички страни ти си сложил възрастните в хора в четвъртата фаза, последни. Няма да успеем. Ще продължаваме да отваряме и затваряме страната още 2 години сигурно“, каза той.

„Много са елементите на доброто управление на една такава криза. Трябваше да започнем с това да съберем необходимата информация за ситуацията в страната. Ние продължаваме да не знаем колко българи са се срещали с вируса. Нали броят на положителните тестове е 200 хиляди, как изчислиха, че са 20%“, подчерта събеседникът.

И добави: „Мога да вляза в спор за достоверността на информацията като цяло. От нашия център попитахме здравното министерство според Ковид портала каква част от хората са починали в болница и каква част у дома. Оттам ни казаха, че не са сигурни и ни препратиха към НЗОК. Те отговориха, включително изпратиха списък на починалите по болници, че броят на починалите според НЗОК към 20 декември е 7500, което е с 900 повече от общия брой, който показва Информационният портал“.

По неговите думи, „ако не знаем колко е броят на умрелите от COVID-19, това означава, че нищо не знаем“.

„Властите, правителството, здравното министерство трябва да си свършат работата. Втурнаха се да правят антигенни тестове на учителите. Това е безсмислено, имаше смисъл да се направят масово тестове за антитела. В Германия направиха такива тестове и се оказа, че броят на хората, които имат антитела, е 4 пъти по-голям от този по регистрираните PCR тестове. В България е сигурно 10 пъти по-голям. Това с антигенните тестове е безсмислено, пари на вятъра. Няма да стане така, няма да се справим, ние не се и справяме и затова имаме най-много починали“, категоричен беше д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

„Не искам да виждаме отново болни по стълбите и по тротоарите, но не очаквам някаква промяна, защото не виждам промяна в управлението на здравната система. Не виждам здравните власти да са си направили изводи и да променят нещо в здравната система. Как може да начертаеш 10-годишна стратегия без да отчетеш Ковид събитията. Здравната система катастрофира“, допълни той.

Според него информационна кампания за ваксините изобщо няма, а страната ни отново е последна и по имунизиране.

„Сега на дневен ред са ваксините. И там сме последни, и там нищо няма да стане. Няма кампания. Обратно на всички страни ти си сложил възрастните в хора в четвъртата фаза, последни. Няма да успеем. Ще продължаваме да отваряме и затваряме страната още 2 години сигурно“, каза той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук