Начало НОВИНИ Турска ракета ще осъществи мисия до Луната през 2023 година

Турска ракета ще осъществи мисия до Луната през 2023 година

0
Миналия месец Турция изпрати спътника си Turksat 5A в орбита. Турция цели да постигне стратегическите си космически цели за десет години, каза още Ердоган. Турция цели да постигне първия си контакт с Луната в рамките на националната си космическа програма през 2023 г., заяви президентът Реджеп Ердоган, предадоха световните агенции.

„Първото кацане на Луната ще се случи с наша национална и автентична хибридна ракета, която трябва да бъде изстреляна в орбита в края на 2023 г. чрез международно сътрудничество“, каза Ердоган, разкривайки подробности за двуфазната мисия.

Той не влезе в повече детайли за сътрудничеството. Миналия месец Ердоган разговаря с ръководителя на Tesla и SpaceX Илон Мъск за възможно сътрудничество в космическите технологии с турски компании.

По време на събитие в Анкара Ердоган обяви програма с десет стратегически цели, включително изпращане на турски гражданин на научна мисия в Космоса.

Миналия месец Турция изпрати спътника си Turksat 5A в орбита от САЩ в сътрудничество със SpaceX. Спътникът Turksat 5B трябва да бъде изстрелян през второто тримесечие на 2021 г.

Турция цели да постигне стратегическите си космически цели за десет години, каза Ердоган и допълни, че страната ще подобри работата върху спътниковите технологии и ще установи космически порт с други съюзнически страни.

По-рано Турция изстреля разузнавателни и комуникационни спътници, създаде интеграция на спътникови системи и тестови център и произведе местен HD спътник, наречен IMECE, който се очаква да бъде изстрелян през 2022 г.

„Краката ни ще бъдат на Земята, но очите ни ще бъдат в Космоса. Нашите корени ще са на Земята, нашите клони ще бъдат горе в небето“, каза Ердоган.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук