Начало НОВИНИ Боливия открива най-голямата и висока слънчева централа на планетата

Боливия открива най-голямата и висока слънчева централа на планетата

0

Боливия откри тази сряда, 10 февруари, най-голямата си фотоволтаична слънчева централа, считана за най-високата в света с капацитет да произвежда 100 мегавата към националната система.

Заводът, разположен в планинския град Анкотанга в департамент Оруро, на повече от 3700 метра надморска височина, има капацитета да улавя слънчевата енергия с „над 300 000 фотоволтаични панели, разположени на 214 хектара“, каза в акта на доставка на втората фаза министърът на въглеводородите и енергетиката Франклин Молина.

Първатафаза на работата беше изпълнена през септември 2019 г., по време на админицстрацията на бившия президент Ево Моралес, и завършването му първоначално беше планирано за март миналата година.

Централният акт, на който присъства президентът на страната Луис Арсе, бе белязан от изложбата на типични танци като диабладата, характерна за карнавала Оруро, един от най-колоритните в Южна Америка и обявен за световно наследство и спряно тази година заради пандемията.

Работата е изпълнена от държавната Empresa Nacional de Electricidad Bolivia с държавни ресурси, заем от Френската агенция за развитие (AFD) за повече от 68,6 милиона долара и други почти 14 милиона, дарени от Европейския съюз (ЕС) .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук