Начало БЪЛГАРИЯ Тома Биков не изключи коалиция между ГЕРБ, НФСБ и партия „Воля“ за...

Тома Биков не изключи коалиция между ГЕРБ, НФСБ и партия „Воля“ за следващия кабинет

0

ГЕРБ е единственият конкурент на ДПС в районите със смесено население. И това господин Цветанов го знае много добре.

Това заяви в предаването „Студио Actualno“ народният представител от ГЕРБ Тома Биков, отговаряйки на въпрос относно думите на Цветан Цветанов, че който гласува за ГЕРБ, получава ДПС.

„Ако няма ГЕРБ в тези райони, просто ще има само ДПС. Никой друг, освен ГЕРБ, не прави истинска оферта към тези хора по отношение на ангажименти към тях“, счита Тома Биков.

„Нямам намерение да коментирам господин Цветанов. Неговата партия е достатъчно незначителна, за да се отдаваме на някакви големи анализи“, заяви Биков.

По думите му съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов през следващите месеци ще намери аргументи, „за да оправдае невъзможността си да печели доверието на по-голямата част от хората“.

За нас от ГЕРБ проблемите след изборите на 4 април ще бъдат по-малки, по-големи проблеми ще имат тези, които хвърлят най-различни заклинания в различни посоки, посочи Тома Биков и уточни, че говори за „Демократична България“ и Слави Трифонов.

На въпрос дали е възможна колаборация за следващ кабинет евентуално между ГЕРБ и новата коалиция между НФСБ и партия „Воля“, Биков отговори така: „според мен е напълно възможна, дай Боже да влязат“. „Ние управляваме в момента с НФСБ и ВМРО и вече имаме опит с тях“, уточни народният представител от ГЕРБ.

„Ако няма правителство, което да се направи, и то да носи ясна политическа отговорност, според мен мандатът на следващия парламент няма да бъде много дълъг. Последното възможно нещо, което трябва да се направи, е експертно правителство. Такова правителство е без ясна отговорност и два пъти сме имали такова. Това са Беров и Орешарски. И двата пъти това е по-скоро загуба на време“, отбеляза Тома Биков.

„Това, че ние от ГЕРБ сме правили много грешки, е факт. Ние се стараем да не ги повтаряме“, призна Тома Биков.

По думите му протестите, които белязаха 2020-та година, са довели до това лидерите на гражданското недоволство да влязат в ситуация, в която не са готови да формулират дневен ред.

„Да кажеш, че махането на Борисов от властта, решава всички проблеми пред страната, е директна лъжа. Просто няма как да се случи това. Едно е да се махне Борисов, друго е ти да дойдеш на власт, трето е да дойдеш да управляваш, четвърто е да се задържиш в управлението, и пето е да постигнеш нещо в това управление“, смята Тома Биков.

По отношение на новата си книга „Българските революции“, Тома Биков заяви, че разглежданите от него три периода – Царство България, Народна Република България и Република България – са революционни по своята същност.

„Дали свърши преходът, разбира се, че свърши. Ние имаме една група хора, които продължават да говорят за неговия край. Но ако говорят за революцията, тя приключи някъде около 2001 г., когато беше утвърдена новата държавна форма на идеология – либералната демокрация в момента.

Тогава приключи революционният хаос, при който се сменяха много бързо социалните статуси, собствеността се трансферираше активно… От 1997 г., управлението на Костов, практически беше сложен край на революционния период“, обясни още Тома Биков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук