Начало НОВИНИ Журналистът Тодор Радев: Има версия, че COVID-19 е стигнал до пазара в...

Журналистът Тодор Радев: Има версия, че COVID-19 е стигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо

0
Остава под въпрос истинският произход на коронавируса, предизвикал световна пандемия. Екип от СЗО най-после отиде в Китай на изследователска мисия, където опроверга една от основните теории – че вирусът е създаден изкуствено. Не е известно на учените все още обаче как инфекцията е стигнала до пазара в Ухан. Възможно е това да се е случило чрез замразено месо.

Версията трябва да се проучи по-обстойно, посочи журналистът от Радио “Пекин” Тодор Радев в ефира на Българската национална телевизия. 

„През изминалите месеци китайските митници многократно съобщаваха за коронавирус, открит върху опаковките от вносна замразена храна, основно месо и морски продукти, и една от версиите тук е, че вирусът може да е бил внесен в Китай. Ръководителят на СЗО в Ухан потвърди, че според експертите е възможно вирусът да оцелее в студена среда, но до момента няма ясно разбиране и потвърждение дали той може да се предава по този начин на хора“, допълни Радев.

Журналистът посочи, че по думите на ръководителя на екипа проучването сочи, че вирусът е намерил естествен резервоар в прилепи, но е малко вероятно това да е станало в Ухан. 

“Според него възможният път на вируса до пазара за животни в Ухан, откъдето тръгна масовото заразяване, би могъл да е много дълъг и сложен, включително и извън Ухан и Китай“, смята Радев.

На трето място, екипът се е запознал с кръвни проби, взети в началото на епидемията, които говорят, че вирусът може да е циркулирал сред хората по-рано, отколкото се смяташе досега. Но преди декември 2019 година нито в Ухан, нито където и да е другаде, според експертите на СЗО е имало масова заболеваемост, свързана с COVID-19.

Заключенията на екипа не показват нищо ново, което да е неизвестно до момента. Но един от членовете му каза, че вероятно ще отнеме години, докато бъде разбран и проследен напълно произходът на инфекцията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук