Начало НОВИНИ Проф. Генчо Начев: Подготвят ни за ново затягане на мерките

Проф. Генчо Начев: Подготвят ни за ново затягане на мерките

0
Подготвят ни за ново затягане на мерките. Този извод можем да извадим след гостуването на здравните експерти в националните телевизии през последните дни. Тенденцията в нарастването на случаите се запазва, макар и броят на заразените с коронавирус да се увеличава плавно. И днес здравен професор заяви – във всички случаи, ако достигнем цифрата 200 (200 заразени на 100 хил. души, бел.ред), ще се мисли в насока затягане на мерките.

„Това е най-нормалното“, посочи проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“.

Той заяви – у нас истински локдаун не е имало. Не е бил въведен вечерен час. Не сме пускали SMS, за да излезем от домовете си.

„Винаги броят на пациентите в периода декмври-януари е по-малък. Това е заради празниците. Българинът не е свикнал да се грижи за здравето си – първо трябва да „заколи пасето“, да „ожени щерката“. У нас здравето не е на първо място и това е народопсихологията ни“, обясни още проф. Начев.

Според него увеличава се процентът на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19. Липсата на информация относно препаратите е нещото, което предизвиква съмнения у хората.

„Тази липса на информация е заради самите фирми, не заради здравните власти. Много е кратък срока от производството до действието на самите ваксини. Трябва време, за да се направи статистика“, посочи още Генчев.

„Не мога да кажа, че обстановката в момента ме притеснва. По начало мерките у нас са доста лежерни. Българинът не е много дисциплиниран. Не съм ходил молове, но като гледам по телевизиите там никакво разстояние не се спазва. Стълпотворението е такова, че не е възможно. Във всички случаи, ако достигнем цифрата 200, ще се мисли в насока затягане на мерките“, посочи още Начев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук