Начало НОВИНИ Гвинея официално потвърждава епидемията от ебола след пет години без случаи

Гвинея официално потвърждава епидемията от ебола след пет години без случаи

0

Гвинея потвърди съществуването на епидемия от ебола в югоизточната част на страната, с най-малко седем инфекции и три смъртни случая , в което е първото огнище на вируса в този район след голямата епидемия, започнала между 2014 и 2016 г. в Западна Африка, остави най-малко 11 300 мъртви.

„Първото проведено разследване отчита седем случая на възраст над 25 години (четирима мъже и три жени), сред които (има) три смъртни случая (…) Първите три проби, изпратени в лабораториите Guéckédou и Conakry, които те са разкрити като положителни за ебола “, се казва в изявление на правителството на Гвинея за здравна сигурност (ANSS) тази неделя.

Следователно, Министерството на здравеопазването на Гвинея официално обяви съществуването на епидемия в югоизточната част на страната и потвърди мерки, като прилагането на протоколи за проследяване и изолация, както и „ускоряване“ на усилията на страната, заедно със Световната здравна организация (СЗО), в областта на ваксинацията срещу ебола .

Това ново огнище е открито в района на Gouécké, близо до град N’Zérékoré (югоизток), и произходът му е проследен за момента до погребение на медицинска сестра, починала в края на януари.

Информацията, че в страната са били открити няколко предполагаеми смъртни случая и инфекции от ебола, беше публикувана миналата събота от министъра на здравеопазването на Гвинея Реми Лама, според някои първи тестове, които чакаха да бъдат потвърдени тази неделя в лабораториите на Конакри.

С тези данни СЗО изрази тази сутрин загриженост за възможното възраждане на Ебола в тази силно засегната зона. Инфекциите с ебола не бяха открити в Гвинея-Конакри от края на голямата епидемия, която удари Западна Африка преди пет години.

Първите случаи се появиха именно в тази страна в края на 2013 г. и в крайна сметка това е най- лошата епидемия от ебола в историята, с 11 300 смъртни случая и над 28 500 заразени хора, въпреки че тези данни – според СЗО – могат да бъдат консервативни.

Вирусът Ебола се разпространява чрез директен контакт с кръвта и замърсени телесни течности на хора или животни.

Болестта причинява хеморагични трески и може да достигне смъртност от 90%, ако не се лекува навреме.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук