Начало НОВИНИ ООН: Ако вирусът се разпространи като горски пожар на юг, той няма...

ООН: Ако вирусът се разпространи като горски пожар на юг, той няма да спре да мутира

0

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш за пореден път предупреди, че ако кампанията за ваксиниране срещу коронаворуса не бъде приложена във всички страни, вирусът ще продължи да мутира, което може „значително“ да удължи оцеляването на пандемията.

„Ако се позволи на вируса да се разпространява като горски пожар в глобалния юг, той ще мутира отново и отниво. Новите варианти могат да станат по-трансмисивни, по-смъртоносни и потенциално да застрашат ефикасността на ваксините и настоящите диагнози “, заяви Гутериш пред Съвета за сигурност на ООН, който се събра тази сряда, 17 февруари, за да обсъди достъпа до ваксината във военните зони.

Генералният секретар подчерта, че въпреки обнадеждаващия напредък на имунизационните кампании, те са „изключително неравноправни и несправедливи“.

И той припомни огромната статистика: „Само десет държави са прилагали 75% от всички ваксини срещу коронавируса . Междувременно над 130 държави не са получили нито една доза. „

Ако ситуацията за по-голямата част от планетата все още е далеч от канализиране, за португалския дипломат, „засегнатите от конфликти и несигурност рискуват да бъдат изоставени“.

„Светът спешно се нуждае от глобален план за ваксинация, за да обедини на едно и също място всички, които имат необходимата мощ, научни, производствени и финансови опит капацитет,“ каза той.

В този смисъл той призова страните от Г-20 да ръководят създаването на спешна група за изготвяне на споменатия план и координацията на неговото изпълнение и финансиране.  Той добави, че следващата среща може да послужи като тласък за „активиране на необходимите финансови ресурси“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук