Начало НОВИНИ Първа видеоконференция на министрите на отбраната на НАТО

Първа видеоконференция на министрите на отбраната на НАТО

0

Това ще е първата видеоконференция на министрите на отбраната на НАТО след встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън.

Сред темите, които министрите ще дискутират днес, са мисиите на Алианса в Афганистан и Ирак. Макар че силите на Пакта трябва да се изтеглят от Афганистан до 1-ви май според договорката с талибаните, генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг подчерта, че насилието остава твърде високо и никой няма да напусне страната, преди да дойде точното време за това.

Министрите ще обсъдят и напредъка по увеличаването на разходите на съюзниците за отбрана. Столтенберг ще предложи да се увеличи финансирането за основни дейности. На брифинг в понеделник той посочи, че е налице уникалната възможност за укрепване на трансатлантическите отношения, както и че съюзниците са изправени пред още предизвикателства, с които могат да се справят само заедно. Като пример Столтенберг даде Русия и Китай, които, по думите му, се опитват да отхвърлят по авторитарен начин световния ред, базиран на правила.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук