Начало НОВИНИ СЗО: Броят на новите случаи на зараза с COVID-19, за които е...

СЗО: Броят на новите случаи на зараза с COVID-19, за които е съобщено по света, е спаднал с 16%

0

Броят на новите случаи на зараза с коронавируса, за които е съобщено по света, е спаднал с 16% процента миналата седмица, за да достигне 2,7 милиона души, съобщиха от Световната здравна организация. Броят на починалите с коронавирус по света също е намалял с 10% миналата седмица, в сравнение с предходната седмица, достигайки 81 000 души.

Броят на новите случаи на зараза е спаднал с 20% миналата седмица в Африка и Западния пасифик, с 18% в Европа, с 16% в Америките и с 13% в Югоизточна Азия. Само в Източното Средиземноморие е имало увеличение със 7%.

„Това показва, че простите здравни мерки действат, въпреки наличието на варианти на вируса“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус. „Важно е сега как ще действаме при тази тенденция. Огънят все още не е угаснал, но ние намалихме размерите му. Ако ние спрем да се борим на който и да е фронт, огънят ще се върне още по-силен“, предупреди директорът на СЗО.

Според последни данни британският вариант на коронавируса е засечен в 94 страни към миналата седмица, южноафриканският вариант – в 46 страни, а бразилският вариант – в 21 страни.

А от европейската статистическа агенция Евростат съобщиха, че страните от ЕС са регистрирали 450 000 допълнителни смъртни случая между март и ноември миналата година в сравнение със средните данни за смъртността през същия период в годините от 2016  до 2019.

Данните дават обща представа за въздействието върху смъртността на коронавирусната пандемия, защото те включват всички случаи на смърт независимо от техните причини.

Пикът на заразата през ноември е бил особено смъртоносен в България, Полша и Словения, в които е отчетено над 90-процентно увеличение на смъртните случаи. През ноември в Белгия е имало 60-процентно увеличение на смъртността, а Италия и Австрия се доближават и двете до 50-процентно увеличение.

Предишна статияПо повод 148-годишнината от гибелта на Васил Левски тази вечер в Ловеч се открива изложба
Следваща статияПСЖ унижи Барселона на „Камп Ноу“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук