Начало НОВИНИ Pfizer Inc и BioNTech SE: Не е ясно дали самата ваксина ще...

Pfizer Inc и BioNTech SE: Не е ясно дали самата ваксина ще бъде ефективна срещу мутацията

0

Лабораторно проучване предполага, че южноафриканският вариант на коронавируса може да намали с две трети защитата чрез антитела на ваксината на компаниите Pfizer Inc и BioNTech SE и не е ясно дали самата ваксина ще бъде ефективен срещу мутацията, съобщиха двете компании, цитирани от Ройтерс.

Проучването установява, че ваксината все още е в състояние да неутрализира вируса и все още няма доказателства от опити при хора, че южноафриканският вариант на коронавируса намалява ваксинационната защита, допълват компаниите.

Те продължава да правят инвестиции и да разговарят с регулаторите за разработване на актуализирана версия на тяхната РНК (mRNA) ваксина или чрез поставяне на двойна доза, ако е необходимо.

За проучването учени от компаниите и Медицинския клон на Университета в Тексас (UTMB) разработиха инженерно създаден вирус, който съдържаше същите мутации, извършени в шиповата част на силно заразния вариант на коронавируса, открит за първи път в Южна Африка, известен като B.1.351. Шипът, използван от вируса за проникване в човешки клетки, е основната цел на много ваксини срещу Covid-19, напомня Ройтерс.

Изследователите са тествали инженерно създадения вирус при кръв, взета от хора, на които е била дадена ваксината, и са установили намаление с две трети на нивото на неутрализиращи антитела в сравнение с ефекта на ваксината върху най-разпространената версия на Covid-19, преобладаваща в проведените в САЩ изпитвания.

Техните открития са публикувани в New England Journal of Medicine (NEJM).

Тъй като все още няма установен показател, който да определи какво ниво на антитела са необходими за защита срещу вируса, не е ясно дали това намаление с две трети ще направи ваксината неефективна срещу южноафриканския вариант, разпространяващ се по света.

Професорът от UTMB и съавтор на изследването Пей-Йонг Ши заяви, че вярва, че ваксината на Pfizer вероятно ще осигурява защита срещу този коронавирусен вариант.

„Не знаем какъв е минималният неутрализиращ брой на антитела. Нямаме такава гранична линия“, каза той и добави, че подозира, че наблюдаваният имунен отговор вероятно ще бъде значително над необходимото, за да осигури нужната защита.

Това е така, защото в клиничните изпитвания, както ваксината Pfizer/BioNTech, така и тази на Moderna Inc осигуряват известна защита след еднократна доза с отговор на създаване на антитела, по-нисък от намалените нива, причинени от южноафриканския вариант в лабораторното проучване.

Дори ако съответният вариант значително намалява ефективността, ваксината все пак трябва да помогне за защита срещу тежки заболявания и смърт, отбеляза професор Пей-Йонг Ши. Здравните експерти заявяват, че това е най-важният фактор за предотвратяване на пренатоварването на здравните системи.

Необходима е повече работа, за да се разбере дали ваксината действа срещу южноафриканския вариант, каза Ши, включително клинични изпитвания и разработване на корелати на защита – еталоните за определяне на това какви нива на антитела са защитни.

Pfizer и BioNTech заявиха, че извършват подобна лабораторна работа, за да разберат дали тяхната ваксина е ефективна и срещу друг вариант на коронавируса, открит за първи път в Бразилия.

Moderna публикува в сряда в NEJM подобни данни, които показват шесткратно спадане на нивата на антителата спрямо южноафриканския вариант.

Компанията каза също, че действителната ефикасност на нейната ваксина срещу южноафриканския вариант тепърва ще се определя. По-рано компанията заяви, че вярва, че ваксината ще работи срещу този вариант на коронавируса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук