Начало НОВИНИ Доц. Кунчев: Инфодемията пълни главите на хората с глупости

Доц. Кунчев: Инфодемията пълни главите на хората с глупости

0
Инфодемията пълни главите на хората с глупости. Вчера влязох в една книжарница, най-отпред беше сложена една книга с неистини за ваксините. В Европа и в света ще решат проблема с ваксините, ще отворят икономиката, а ние ще спорим още по този въпрос.

Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той е категоричен, че ваксинационният план не е пред провал, а всичко вървяло по план. Провал би било обаче, ако има достатъчно ваксини, а българите откажат да се ваксинират. Според Кунчев имало добра информативна кампания от страна на властите, не се отказва информация на никого.

„Каквито най-големи доставки получаваме, това имаме налице, няма какво да лъжем хората. Въпросът е да се предпазиш максимално рано, не някога си във времето. Щом една ваксина е разрешена, тя е предостатъчно ефективни“, уточни специалистът пред БТВ на въпрос за избора на ваксина.

Той коментира и ситуацията с новите разновидност на коронавируса. Португалия имало сериозни проблеми. В съседна Гърция пък вече са регистрирали бразилкия и южноафриканския вариант. Доц. Кунчев каза, че „изцяло вълната в Кюстендил се дължи на новия щам“.

По повод разхлабването на мерките главният здравен инспектор каза, че решението е за политиците. Както е известно премиерът Бойко Борисов нареди заведенията да бъдат отворени на 1 март.

„Задържането на затворените заведения не може да бъде безкрайно“, коментира здравният инспектор.

От думите на Кунчев се разбра, че 2-3 дена преди да се вземе крайното решение, здравните власти ще обобщят обстановката, за да се види дали отварянето на ресторантите е препоръчително. Той заключи, че отварянето крие рискове.

„Другата седмица може би ще стигнем 10 000 починали от коронавируса. Именно затова не трябва да се неглижира COVID-19“, категоричен бе Кунчев. Той не разбира как може хората да не вярват в пандемията.

„Темпът на нарастване наистина не е висок. Имаме леко понижение на смъртността“, каза още специалистът.

По думите му има умора от пандемията. Той посочи, че статистиката натоварва гражданите, които са заливани от числа всеки ден.

Относно подготовката за изборите Кунчев потвърди, че няма проблем с организацията. По думите му гласоподавателите трябва да спазват нормални хигиенични мерки. Гласуването не е по-опасно от ходенето до магазина или пътуването в градския транспорт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук