Начало НОВИНИ Костадин Ангелов: Ще финансираме българската ваксина, когато видим всички данни

Костадин Ангелов: Ще финансираме българската ваксина, когато видим всички данни

0

По отношение на българската ваксина не бих си позволил да коментирам. Информацията, която се изнася за нея е изключително противоречива и непоследователна. Министерството на здравеопазването би финансирало такава ваксина, ако има всички данни и документации за нея. Това каза по време на петъчния парламентарен контрол министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос защо не се отпускат пари за финансирането на българската ваксина.

Миналата година екипът на проф. Андрей Чорбанов от Департамента по Имунология към БАН започна разработката на българска ваксина. Проектът бе финансиран от института „Пастьор“ за 70 хил. евро. Преди дни обаче учените се оплакаха, че проектът им може да се провали, защото е недофинансиран. Трябвали им още 120 хил. долара за машина за производство. Ако ги имали, щели да бъдат готови с прототипа до началото на лятото.

Междувременно, с петиция в подкрепа на българската ваксина срещу Ковид, разработвана от експертен екип в БАН, българи от цял свят се обединиха в социалните мрежи, за да подкрепят родната наука.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук