Начало НОВИНИ Обединеното кралство реши да раздаде излишните ваксини срещу коронавирус на по- бедните...

Обединеното кралство реши да раздаде излишните ваксини срещу коронавирус на по- бедните държави

0

Борис Джонсън се ангажира да дари по-голямата част от излишъка от ваксини в Обединеното кралство на по-бедните страни в реч на виртуална среща на Г7 в петък.

Той призова богатите страни да подкрепят 100-дневна цел за разработване на нови ваксини за бъдещи нововъзникващи заболявания.

Великобритания е поръчала повече от 400 милиона дози различни ваксини, така че много от тях ще останат, след като всички възрастни са ваксинирани.

Но борците срещу бедността твърдят, че Великобритания не прави достатъчно.

Решенията за това кога и каква част от излишъка ще бъдат разпределени ще бъдат взети по-късно тази година, като министрите ще вземат предвид веригата на доставки и дали през есента са необходими бустерни снимки.

Премиерът каза на колегите си: „Науката най-накрая надделява над Covid. 

„Няма смисъл да ваксинираме отделните си популации – трябва да се уверим, че целият свят е ваксиниран, защото това е глобална пандемия и няма полза една държава да е далеч пред друга, трябва да се движим заедно. „

Той каза, че иска да „гарантира, че ние разпространяваме ваксини на цена по целия свят – уверете се, че всички получават ваксините, от които се нуждаят, за да може целият свят да премине през тази пандемия заедно.“

Френският президент Еманюел Макрон каза пред Financial Times, че по- богатите страни трябва да изпращат до 4% до 5% от настоящите си доставки на ваксини към по-бедните страни.

Но министърът на външното министерство Джеймс Клевърли заяви пред предаването „Днес“ на BBC Radio 4, че Великобритания ще „гледа на цифра, значително по-голяма от тази“.

Той обеща, че правителството ще бъде „глобална сила за добро“ в борбата с пандемията и за разлика от „някои страни“ Великобритания няма да използва обещанието за доставки на ваксини за други страни като „краткосрочен дипломатически лост“.

Но на този етап беше „трудно да се каже“ кога ще стане споделянето, добави г-н Клевърли.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук