Начало НОВИНИ Съкращения и принудителни оставки: Планът на Русия да оттегли подкрепата за Навални

Съкращения и принудителни оставки: Планът на Русия да оттегли подкрепата за Навални

0

Професорът по физика Алексей Алексеев все още не може да повярва. На 9 февруари той бе безцеремонно уволнен, след като участва в демонстрации в подкрепа на затворника Алексей Навални.

„Сега ще бъде трудно да си намеря работа в държавни институции поради причината за уволнението ми“, разказа той по телефона от Новосибирск, третият по големина град в Русия.

Професорът твърди, че неговите началници го упрекват, че е защитил пред своите ученици неразрешените демонстрации от 23 и 31 януари в полза на Навални.

„Никога не съм обсъждал политика с моите ученици. Знам, че трябва да бъдем много внимателни. Когато (учениците) ме попитаха дали подкрепям Навални, аз отговорих: „Научете се да мислите за себе си“, каза 38-годишният учител.

Според досието, с което се запозна АФП, Алексеев е уволнен за „многократно и необосновано неизпълнение на професионалните си задължения“. Местното министерство на образованието не отговори на искането на AFP за повече подробности относно многократните отсъствия на Алексеев.

Неразрешените протести, организирани от края на януари в полза на Налвани , непоколебим враг на Кремъл, бяха жестоко репресирани и имаше повече от11 000 ареста, глоби, кратки арести и около 100 наказателни дела също бяха заведени пред съдилищата, което може да доведе до значителни присъди.

Освен това е имало наказателни уволнения и принудителни оставки, особено сред държавните служители.

Учителят Алексей Алексеев обяснява, че е споделил в личния си акаунт в социалната мрежа Vkontakte, руския еквивалент на Facebook, своя снимка на демонстрация, както и адреса на сдружение OVD-Info, което помага на арестуваните протестиращи, а също и Антикорупционното разследване на Навални срещу руския президент Владимир Путин.

Според неговите изявления тези публикации са посочени на ръководството на образователния център, с който той вече не е бил в добри отношения, след като се е оплакал от липсата на ресурси в мястото, където преподава.

На няколко хиляди километра Александър Риабтшук е принуден да подаде оставка в държавното училище в Ростов на Дон, в Югозападна Русия, където преподава история от 7 години.

„Ръководството ме помоли да премахна своите публикации в Instagram, в които подкрепях опозицията“, казва 31-годишният мъж. Но аз отказах. Предпочитах да защитавам принципите си, отколкото да спася кариерата си (…) В часовете си по древна Гърция говоря за демокрация. Вярвам в идеята за граждански дълг и искам да прилагам това, което преподавам ”, добави той.

В личното му досие е посочено, че договорът е приключил по негово желание. Но професорът твърди, че е бил принуден, след като силите за сигурност дошли да претърсят къщата му и той бил затворен за пет дни за участие в неразрешена демонстрация.

Регионалното министерство на образованието също не отговори на искането на AFP по неговия случай.

Руските власти разглеждат внимателно социалните мрежи и заплашват платформи и потребители, защото Instagram или Facebook са се превърнали в оазиси на свободата на изразяване и източници на информация за млади хора, които нямат привързаност към традиционните медии, контролирани от държавата.

В допълнение, руските власти съшо оказват натиск върху компании, чиито служители са подкрепили Навални.  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук