Начало НОВИНИ Италианският посланик в Република Конго загина в терористична атака

Италианският посланик в Република Конго загина в терористична атака

0

Италианският посланик в Демократична република Конго (ДРК), Лука Атанасио, почина, след като стана жертва на терористична атака, когато се насочваше в конвой на Световната хранителна програма на ООН, както беше потвърдено от италианското външно министерство от Рим .

Служителят е откаран спешно в болница в град Гома, североизточно от ДРК; но той не оказа съпротива и умря в резултат на нараняванията си. След нападението загина и полицай, който го пазеше, докато ръководителят на делегацията на ООН беше отвлечен.

„С дълбоко съжаление Фарнезина (Министерство на външните работи) потвърждава смъртта днес в Гома на италианския посланик в Демократична република Конго Лука Атанасио и на полицай“, се споменава в изявлението, събрано от EFE.

От своя страна италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо изрази своята „огромна болка“ след публикуването на информацията. Длъжностното лице беше на среща с колегите си от Европейския съюз в Брюксел, Белгия.

„С голямо ужас и огромна болка научих за смъртта на нашия посланик в Демократична република Конго и на полицай. Двама държавни служители, които са били насилствено убити при изпълнение на служебния си дълг “, споменава Ди Майо в бележка.

Той уточни също, че причините за „бруталната атака“ все още са неизвестни и увери, че няма да пощадят усилия за изясняване на случилото се.

43-годишният Атанасио пристигна в африканската държава през 2017 г. след опита си като дипломат в посолства на Швейцария, Мароко и Нигерия. В Конго той изпълнява хуманитарни проекти и през 2020 г. получава международната награда за мир на Насирия за своята работа.

Районът, в който се е случило нападението, от години е изправен пред хранителен конфликт, където няколко национални и чужди бунтовнически въоръжени групи са станали актуални, въпреки  присъствието на конгоанската армия и силите на мисията на ООН, с повече от 15 000 офицери в страната.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук