Начало НОВИНИ САЩ: Китай не е предоставила „достатъчно оригинални данни“ за коронавируса

САЩ: Китай не е предоставила „достатъчно оригинални данни“ за коронавируса

0

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън, посочи тази неделя, 21 февруари, че Китай не е предоставила „достатъчно оригинални данни“ за произхода и последващото разпространение на коронавируса, с който е сключен договор за повече от 28 милиона американци.

„Предстои да публикуват доклад за произхода на пандемията във Ухан, за който имаме въпроси, тъй като ние не вярваме, че Китай е предоставила достатъчно данни за това как тази пандемия е започнала да се разпространява както в Китай, така и след това по целия свят „, каза служителят на предаването“ Изправете нацията „на CBS News.

На 9 февруари мисията на Световната здравна организация, която разследва коронавируса в Ухан, изключи възможността SARS-CoV-2 да произхожда в лаборатория, като същевременно счита, че е възможно вирусът да е дошъл в Китай от други страни през замразената храна.

Изправен пред противоречията, причинени от съобщението на мисията, директорът на СЗО по спешни случаи в здравеопазването Майк Райън отговори на 15 февруари, че целта на това посещение не е „разследване на Китай“, а получаване на уроци за бъдещето.

Но Съливан посочи, че „единственият начин за провеждане на научно обосновано разследване е да имаме достъп до всички данни и не само (…) да знаем какво се е случило в тази пандемия, за да можем и да предотвратим бъдещи пандемии“.

„Не съм в състояние да кажа как COVID-19 се появи на този свят“, добави служителят на Белия дом.“

В този контекст той защити това, че изследванията на СЗО „трябва да бъдат оставени на учени и експерти, които да го извърват без каквато и да е намеса от страна на правителството“, като се има предвид, че „това е единственият начин да се знае какъв е произходът на COVID-19“.

Той се позова и на разговор, проведен от американския лидер на 10 февруари с китайския си колега Си Дзинпин, който продължи два часа.

„Президентът Байдън повдигна въпроса за COVID-19 и необходимостта всички държави да поемат отговорност да помогнат за защитата на света, включително Китай“, каза Съливан.

Съветникът по националната сигурност поясни, че Вашингтон „не е в състояние да определи произхода на пандемията“, което той отчасти отдава на „липсата на достатъчна прозрачност от страна на китайското правителство „.

И попитан за администрацията на сегашния бивш президент Доналд Тръмп, той каза, че „не е приел наблюдението на пандемията толкова сериозно, колкото би трябвало“.

Предишна статияИталианският посланик в Република Конго загина в терористична атака
Следваща статияРусия предупреждава, че терористите планират да извършат химическа атака в Сирия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук