Начало НОВИНИ Сребрин Илиев: Борисов да хвърли някоя пачка и на пчелите, 80% от...

Сребрин Илиев: Борисов да хвърли някоя пачка и на пчелите, 80% от тях умират

0
Министър-председателят като минава покрай някакви пчели, да хвърли някоя пачка… Не бива да си заравяме главата в пясъка. 80% от пчелите умират.

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия Сребрин Илиев от Националната пчеларска организация. 

Думите му идват на фона на подготвяния протест пред Министерството на земеделието заради липсата на адекватна политика и изследване на проблема с високата смъртност при вида. Пчеларите търпят и огромни финансови загуби.

“Проблемът е, че министерството няма план за реакция при кризисно положение. Над 51% са загубите. Под 400-500 хиляди кошера ще останат, което е проблем за националната сигурност”, посочи още Илиев. 

Според сектора обаче смъртността не се отчита официално напълно целенасочено – за да не се намялат потоците от европари за подпомагането на сектора. 

В Министерството на земеделието такъв скандал имаше и през лятото, когато в онлайн пространството изтече видеоклип от среща с производители, на който министър Танева призова да не се разгласяват проблеми, за да не се спре финансирането от Брюксел.

“Това е гротескно поведение на служителите от министерството, които заявяваха, че пчеларите не обявяват смъртносттаа на пчелите”, посочи още 

Според недоволните производители на мед, цялата нормативна уредба, която се отнася до пчеларството у нас, е в пълен хаос. Според законодателството пчелите са приравнени на животно, а самият пчелин се води “животински обект”. Така, за да се отговори на изискванията, животните не бива да напускат обекта без придружител.

Представителите на сектора ще връчат и в подопечното на министър Десислава Танева ведомство своите препоръки за решаването на проблема. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук