Начало НОВИНИ ПП „Републиканци за България“ представя политиките в сектор „Спорт“

ПП „Републиканци за България“ представя политиките в сектор „Спорт“

0

ПП „Републиканци за България“ стартира серия от уебинари, на които представя различните секторни политики, които ще залегнат в предизборната програма на партията.

Експерти от сектор „Спорт“ изготвиха предложения, които са сведени до десет.

Представянето им бе направено от координатора на сектор „Спорт“ Ваня Колева, волейболиста и член на Изпълнителния съвет Боян Йорданов,  баскетболиста и координатор на сектор „Спорт“ за област Русе – Филип Виденов, Васил Червенков – независим оценител-рецензент на Европейската комисия, бивш състезател по водна топка и учредител на партията, както и  Деян Нинов – бивш състезател по волейбол, който се занимава с мениджмънт на спортен клуб и младежки дейности и е координатор на партията за район „Люлин“.

Предложенията, с които ПП „Републиканци за България“ излиза и ще работи са:

  1. Приемане на закон за спонсорството и меценатството

Към днешна дата основен проблем на елитния спорт е недостатъчното му финансиране. Предвиждаме данъчно облекчение за търговски дружества и физически лица, които инвестират безвъзмездно финансови средства в утвърдени планове за развитието на спорта.  Това ще популяризира спорта и ще повиши неговото качество и постижения.

  1. Преобразуване на спортните училища в елитни гимназии с приоритет спорт

Отливът на ученици от спортните училища е показателен за състоянието на българския спорт. Необходима е радикална реформа, която да промени начина на обучение на българските спортисти като повиши качеството на образованието и върне доверието на родителите и престижа на училищата.

  1. Създаване на единна структура за работа с деца и младежи от олимпийския елит на България

Предвиждаме разработването на дългосрочна програма, която да подготвя на най-високо ниво новите попълнения за елитния спорт на България. По този начин ще създадем реална конкуренция за националните ни отбори, ще осигурим приемственост и ще повишим постиженията на българския спорт.

  1. Изграждане на специализиран медицински център за научни изследвания и поддържане на здравето на състезателите в елитния спорт

Високите постижения в спорта са невъзможни без полагането на съпътстващата здравна грижа за професионалните атлети. Научните изследвания са неразделна част от успеха. Затова предвиждаме създаването на специализиран медицински център, който да полага професионална грижа за здравето на спортистите.

  1. Удвояване на часовете по физическо възпитание в училище

Ниската двигателна активност на подрастващите в България води до влошаване на здравето на цялата нация. Необходима е спешна промяна в начина на организацията и протичането на учебните часове по физическо възпитание. Предлагаме часовете за спорт да бъдат изведени в отделен блок в подходящо за целта време, а не между останалите учебни занимания.

  1. Изграждане на мрежа от спортни площадки за провеждане на занимания на открито в цялата страна

Предложението ще даде възможност на всички желаещи да спортуват на открито без необходимост от заплащане. Това ще подобри общото здравословно състояние на нацията и ще подпомогне социализирането на хората от различните възрастови групи. Безразборното изграждане на множество неизползваеми спортни сгради и съоръжения стана символ на неефективното използване на средства през последните години.

  1. Създаване на нова специалност в НСА за управление на спортни обекти, съоръжения и събития

Към днешна дата страната разполага с голям брой модерни спортни съоръжения, но няма никакъв капацитет за тяхното стопанисване. Вследствие на това техният потенциал стои неизползван като същите са в тежест на държавата. Предлагаме да инвестираме активно в обучението на управленски кадри, които да повишат качеството на тяхното менажиране. Това е и още една възможност за реализиране на големите спортисти на България.

  1. Подобряване условията на туристическите бази и използването им като основен инструмент за спорт

Предвиждаме да регламентираме статута на туристическите бази в България, да инвестираме в тяхната реновация и да ги използваме за нуждите на спорта и здравето на нацията.

  1. Отваряне на спортните бази в училищата за клубовете след изграждането и оборудването им по определени стандарти

Необходимо е училищната спортна инфраструктура да отговаря на определени държавни стандарти. Само по този начин тя ще бъде полезна и достъпна за употреба от външни спортни специалисти, които ще имат възможност да провеждат тренировъчни занимания след приключването на учебните часове. Това ще допринесе за откриването на млади таланти от спортните клубове.

  1. Гарантирано място в държавен ВУЗ по избор за медалистите от олимпийски игри, световни и европейски първенства

Предвиждаме възможност за хората, които са прославили страната ни зад граница, да могат да изучават специалност по техен избор. По този начин им даваме шанс за избор на професия и реализация в друга сфера на обществения живот.

През следващите седмици експертите на ПП „Републиканци за България“ ще представят всички секторни политики, върху които ще работят занапред.

Предишна статияХасан Адемов: Дефицитът в НОИ е огромен – малко над 6 млрд. лева, плащат го всички пенсионери
Следваща статияС разпит на свидетели започна делото за катастрофата, в която загина Милен Цветков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук