Начало НОВИНИ Хасан Адемов: Дефицитът в НОИ е огромен – малко над 6 млрд....

Хасан Адемов: Дефицитът в НОИ е огромен – малко над 6 млрд. лева, плащат го всички пенсионери

0

Дефицитът в НОИ е огромен – малко над 6 млрд. лева. Този дефицит го плащат всички пенсионери.

Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от ДПС и председател на Социалната комисия д-р Хасан Адемов по повод темата за втората пенсия. „Проектът за втора пенсия, който приехме миналата седмица, урежда периода на плащане. По този законопроект се работи от няколко години и от няколко социални министри. Лошото е, че в 12 без 5 управляващите внесоха последния законопроект. КФН внесе 36 страници доклад в НОИ, които тотално промениха смисъла на законопроекта. Това показва за пореден път, че липсва всякаква координация между държавните органи.

Основният проблем е, че ще има разминаване между очакванията на хората за втората пенсия и това, което реално ще получат. Това се дължи на факта, че при старта на реформата преди близо 19 години нещата се базираха на други вноски и осигуровки“, разкри той.

„Двата пенсионни стълба не се конкурират. Идеята е вторият пенсионен стълб да допълва първия. Голямата разлика между НОИ и частните пенсионни фондове е в ролята на кандидат-пенсионера. В НОИ той представя документите и след 4 месеца започва да получава пенсия. В частния пенсионен фонд ролята му е много по-голяма и той трябва да взима много повече решения – да остави ли парите си във фонда, как точно да получава пенсията си, какъв да бъде вида на пенсията и тн. Ролята на кандидат-пенсионера ще е много по-активна, отколкото при НОИ. Тук е големият проблем – над 80% от хората не знаят в кой частен пенсионен фонд се осигуряват. За мен трябва да има масирана медийна кампания за втората пенсия. Това може да го направят НОИ, частните пенсионни фондове, социалното министерство с подкрепата на вас медиите. Само когато има достатъчно ясна информация по темата, тогава всеки един кандидат-пенсионер ще може да вземе правилното решение за себе си“, каза още Хасан Адемов.

„Ако цял живот си внасял минимални пенсионни вноски, няма смисъл парите от частния пенсионен фонд да се прехвърлят в НОИ, защото и без това ще получаваш минимална пенсия, но няма да получаваш парите от индивидуалната партида в частния фонд. Същото важи и за хората, които ще получават максимална пенсия. Тя има таван и той е 1440 лева. Няма смисъл парите от частните фондове да се прехвърлят в НОИ, защото пак ще получаваш 1440 лева и ще изгубиш средствата от индивидуалната партида.

Всеки ще има право на избор как да получава втората си пенсия – да я вземе накуп или да получва всеки месец определени средства. Отново ще призова всички кандидат-пенсионери за проактивно и информирано поведение. Със сигурност частните пенсионни фондове не могат да фалират. Осигурените трябва да са спокойни. Отново ще повторя, че най-важното сега е да обясним на хората защо ще има разминаване между техните очаквания за втората пенсия и това, което реално ще получат. Всички трябва да си посипем главата с пепел и да обясняваме“, завърши д-р Адемов.

Предишна статияВеликобритания: Почти един милион чужденци може би са напуснали страната през миналата година
Следваща статияПП „Републиканци за България“ представя политиките в сектор „Спорт“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук