Начало НОВИНИ Доставени са първите дози на ваксини Covax в Гана

Доставени са първите дози на ваксини Covax в Гана

0

Гана стана първата държава, която получи ваксини срещу коронавирус чрез инициативата за споделяне на ваксини Covax.

Доставка от 600 000 дози ваксина AstraZeneca пристигна в Акра в сряда. Първите получатели трябва да бъдат здравни работници.

Схемата Covax има за цел да намали разделението между богатите страни и по-бедните държави, които не могат да купуват дози.

Програмата планира да достави около два милиарда дози ваксини в световен мащаб до края на годината.

Гана, която има население над 30 милиона, беше избрана за първия получател на безплатните ваксини, след като обеща бързо разпространение.

Очаква се ваксинациите да започнат в Гана през следващата седмица. Здравните работници, хората над 60 години, лицата със затруднено здравословно състояние и висшите служители трябва да бъдат приоритизирани.

Ваксините, доставени в Акра, са произведени от Института за серум в Индия и разработени от AstraZeneca и Оксфордския университет. Ваксината е одобрена от Световната здравна организация (СЗО) и нейното въвеждане в Гана не е част от изпитване.

Дозите, изпращани до страни с по-ниски доходи като Гана, се финансират от дарения. Освен че набавят и доставят ваксините, партньорите на Covax подпомагат местните власти в области като обучение на хора за администриране на убожданията и помагат за осигуряването на адекватна система за съхранение и доставка на студена верига.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук