Начало НОВИНИ Facebook отменя забраната за новинарски страници в Австралия

Facebook отменя забраната за новинарски страници в Австралия

0

Facebook обяви, че ще възстанови новинарското съдържание на своите потребители в Австралия.

Технологичният гигант блокира новините на австралийците на своята платформа от миналия четвъртък на фона на спор за предложен закон, който ще принуди него и Google да плащат на издателите на новини за съдържание.

Австралийският касиер Джош Фриденберг заяви, че шефът на Facebook Марк Зукърбърг му е казал, че забраната ще приключи „през ​​следващите дни“, след като двойката проведе разговори.

Г-н Фриденберг заяви, че ще бъдат направени изменения в закона.

„Фейсбук отново се сприятели с Австралия“, каза той пред репортери в Канбера във вторник.

Правителството обсъжда закона – разглеждан като възможен тестов случай за регулиране в световен мащаб – в Сената, след като беше приет миналата седмица в долната камара.

Facebook твърди, че е бил принуден да блокира австралийските новини в отговор на предложеното законодателство.

Правителственият кодекс за новини има за цел да създаде „по-справедлив“ процес на преговори между технологичните гиганти и новинарските компании за стойността на съдържанието на новините.

Но срещу него категорично се противопоставиха Facebook и Google – и двамата твърдят, че кодът погрешно разбира начина на работа на интернет. Facebook също заяви, че получава малко търговска печалба от съдържанието на новини.

Но австралийското правителство казва, че кодът е необходим за „изравняване на условията“ за издателите на новини, които са забелязали спад на печалбите в ерата на интернет.

До вторник вечерта беше съобщено, че множество компании, включително Guardian Australia и News Corporation на Рупърт Мърдок, са възобновили разговорите с гиганта в социалните медии.

Тогава голяма медийна компания Seven West Media съобщи в изявление, че е подписала писмо за намерение да предостави своето новинарско съдържание на платформата след постигане на споразумение.

„Занапред правителството изясни, че ще запазим възможността да решаваме дали новините се появяват във Facebook, така че да не бъдем автоматично обект на принудителни преговори“, каза Кембъл Браун, вицепрезидент на глобалните партньорства за новини във Facebook.

„Постигнахме споразумение, което ще ни позволи да подкрепим издателите, които сме избрали, включително малки и местни издатели.“

Facebook вече има свой собствен „витринен“ продукт – Facebook News Tab – чрез който плаща на медийни организации такса за показване на техните истории на своята платформа. Тази функция обаче е достъпна само във Великобритания и САЩ.

Google също беше заплашил да изтегли основната си търсачка от Австралия, но наскоро компанията се договори за сделки с местни медийни компании.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук