Начало НОВИНИ Австралия: Google и Facebook ще трябва да платят на пресата за тяхното...

Австралия: Google и Facebook ще трябва да платят на пресата за тяхното съдържание

0

Facebook и Google ще трябва да плащат на традиционните астралийски медии, за да използват тяхното съдържание, според нов закон, одобрен този четвъртък на 25 в Австралия.

Законодателството беше прието след като Facebook и Google постигнаха споразумения, за да избегнат да бъдат подложени на обвързващ арбитраж. Това освобождава пътя за цифровите гиганти да инвестират милиони долари в местни сделки със съдържание.

Законът може да служи като модел за разрешаване на конфликти между традиционните медии и световните технологични и регулаторни компании, тъй като доминирайки в интернет, те улавят голяма част от приходите от реклама, според австралийските власти.

Правителството обяви, че законът ще гарантира, че пресовите компании „получават справедливо възнаграждение за съдържанието, което геренерират, като по този начин помагат да се поддържа журналистика от обществен интерес в Австралия“. 

Междувременно Google вече се беше съгласил да плати „значителни суми“ в замяна на съдържание от прес групата на Ръпърт Мърдок News Corp., благоприятно за новия закон. 

 Собственикът на Instagram и WhatsApp в крайна сметка се върна след споразумение с властите в последния момент.

Компаниите на Марк Зукърбърг заявиха, че ще инвестират по 1 милиард долара всяка в ново съдържание през следващите три години.

Google ще плати за новини, включени в новия инструмент на Google News Showcase, а Facebook ще плати на доставчици, включени в нейния продукт за новини, който ще стартира в Австралия тази година.

Светът следи отблизо австралийската инициатива. Европейският съюз, Канада и други страни също се надяват да регулират сектора. „Няма съмнение, че Австралия води битка за цялата планета“, каза австралийският финансов министър Джош Фриденберг.

Гигантите от дигиталния сектор не искат преговорите с медиите в Австралия да бъдат задължителни и в случай на конфликт ще се произнесе независим арбитър.

Според австралийските власти Google улавя 53% от рекламата в страната, а Facebook 28%, докато останалото се споделя от други играчи на пазара, като прес групи, което е недостатъчно за финансиране на качествена журналистика.

Предишна статияАдв. Албена Белянова: В ЦИК са се самозабравили, пращат ме да си търся информация по сайтовете
Следваща статияАрмения: Министър-председателят осъжда опита за военен преврат

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук