Начало НОВИНИ Армения: Министър-председателят осъжда опита за военен преврат

Армения: Министър-председателят осъжда опита за военен преврат

0

Този четвъртък, 25 февруари, министър-председателят на Армения Никол Пашинян осъди опит за преврат и призова своите привърженици да демонстрират, след като армията поиска неговата оставка и тази на правителството му.

„Най-важният проблем сега е да запазим властта в ръцете на хората, защото считам, че това, което се случва, е военен преврат“, каза Пашинян в публикация на страницата си във фейсбук.

По същия начин премиерът обяви уволнението на генерал Оник Гаспарян, началник на Генералния щаб на въоръжените сили, и посочи, че неговата смяна ще бъде докладвана по-късно.

По-рано тази седмица Пашинян отстрани от поста си и заместник-началника на кабинета генерал-лейтенант Тиран Хачатрян, след като последният се подигра с изявлението на премиера, в което увери, че само 10% от ракетите „Искандер“, предоставени от Русия, които Армения използва в конфронтацията с Азербайджан, експлодира при удар.

По същия начин Пашинян е изправен пред искания да подаде оставка от опозицията поради управлението му в конфликта с Азербайджан през последното тримесечие на 2020 г.

След шестседмична битка между двете нации, на 10 ноември, арменският министър-председател подписа споразумение, което прекрати битката; обаче се съгласи да предаде на азербайджанците всички територии, които арменските сили са окупирали от 1990 г. в и около Нагорни Карабах.

Опозицията обвини Пашинян, че не е договорил по-рано мирно споразумение, което би могло да бъде по-полезно за Армения.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук