Начало НОВИНИ Доц. Нина Янчева: При по-стриктни мерки трябваше да се ускори ваксинацията

Доц. Нина Янчева: При по-стриктни мерки трябваше да се ускори ваксинацията

0
Вълнообразното протичане се наблюдава и при други пандемии от вируси, които се продават по въздушно-капков път. При по-стриктни мерки трябваше да се ускори процесът на ваксинация. Това заяви доц. д-р Нина Янчева, ръководител на отделението по придобита имунна недостатъчност в Инфекциозната болница.

Тя даде за пример Израел, където над 90% от хората над 60-годишна възраст вече са ваксинирани.

Янчева призова приоритетно да бъдат ваксинирани хората над 60 години, тъй като са най-уязвими от COVID-19.

Всички одобрени ваксини предпазват от тежко протичане на инфекцията, от хоспитализация, увери доц. д-р Янчева по БНТ. Тя разясни основните разлики между векторните и РНК ваксините.

„Човешкото тяло изработва антитела срещу самия вектор, защото е чужд за него. Идеята е втората ваксина да е с друг вектор или първата доза да е половин доза. Или втората доза да се забави във времето, за да се избегне имунния отговор към вектора“.

Според нея спекулациите за безопасността на ваксините са неоснователни. Доц. Янчева беше категорична, че подобни ваксини се разработват отдавна, а сега е засилено финансирането, затова учените успяха да създадат продукт толкова бързо.

Разпространението на един респираторен вирус подтиска разпространението на друг, също така предприетите мерки – маски и дистанция, оказват влияние. Така доц. д-р Нина Янчева обясни, че не се говори за грипен вирус в момента. Липсват и случаите на варицела в сравнение с други сезони, каза още тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук