Начало НОВИНИ „Засилено наблюдение“: Франция увеличава контрола, за да избегне карантината

„Засилено наблюдение“: Франция увеличава контрола, за да избегне карантината

0

Министър-председателят на Франция, Жан Кастекс, засили контрола, за да се спазват стриктно ограниченията за ограничаване на разпространението на коронавирус с надеждата да се избегне трета карантина в цялата страна. 

Това беше съобщението от Castex след среща по видеоконференция с префектите (правителствени делегати) на 20-те департамента, които са били под “ засилено наблюдение “ от четвъртък, 25 февруари, поради високата честота на заболяването, над 250 случая на 100 000 жители в седмица.

Castex призова префектите да приложат действия „незабавно“, като оптимизиране на кампанията за ваксинация, удължаване на тестовете с проби от слюнка в училищата и зачитане от компаниите на правилото да прибягват до работа на разстояние, когато е възможно.

В своя акаунт в Twitter премиерът подчерта, че целта не е да се стигне до ново общо ограничение. „Въпросът не е да бъдете за или против задържането, а да направите всичко възможно, за да го избегнете“, посочи той.

По този начин той не се съгласи с искането на кмета на Париж Ан Идалго, който поиска от правителството да постанови затвор за три седмици във френската столица, като мярка за намаляване на процента на инфекциите.

След второто затваряне на домовете, което започна през октомври до декември 2020 г., социалният живот във Франция остава изключително ограничен: барове, кафенета, ресторанти, кина, театри, зали за представления, музеи, спортни зали или стадиони остават затворени и няма насрочена дата за отваряне.

Освен това на цялата френска територия има вечерен час между 18:00 и 6:00 сутринта всеки ден.  

Инфекциите се увеличават от една седмица, така че тенденцията към намаляване, започнала от началото на февруари, е обърната. В четвъртък, 25 февруари и петък 26, броят на ежедневните случаи надхвърля 25 000, след пика от 31 519 в сряда на 24, най-големият брой от ноември насам.

Освен това в петък Франция официално надхвърли 86 000 смъртни случая от коронавирус.

От друга страна, дневните цифри за хоспитализации и интензивно лечение на хора с коронавирус останаха стабилни в петък с 25 130 хоспитализирани пациенти, включително 3445 в реанимация.

Предишна статия1681 нови случая на коронавирус у нас за последното денонощие
Следваща статияГорбачов призовава Байдън и Путин да се срещнат, за да постигнат ядрено разоръжаване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук