Начало НОВИНИ Експертите на ООН призовават САЩ за реформи срещу полицейското насилие

Експертите на ООН призовават САЩ за реформи срещу полицейското насилие

0

Чрез изявление, публикувано от Службата на върховния комисар по правата на човека, експерти на ООН поискаха от правителството на Джо Байдън да извърши реформа, за да „се изправи срещу полицейската жестокост и системен расизъм“.

В писмото те изразиха загрижеността си за използване на летална сила срешу „лица, които не са представяли заплаха за живота по време на полицейската намеса“ и препоръчаха да се сложи край на„ милитаризацията ”на агентите.

„Използването на военно оборудване от правоприлагащите органи не може да бъде оправдано“, посочиха те, защото когато служителите „използват това оборудване, е по-вероятно да проявят насилие“.

В писмото, подписано от експерти като специалния докладчик за извънсъдебните екзекуции Агнес Каламард, се посочва, че 80% от арестите в САЩ са за леки престъпления , много от които са довели до полицейски убийства, съобщени чрез пресата.

Един от случаите, които предизвикаха най-голямо възмущение, беше Джордж Флойд, който почина от задушаване в резултат на насилие от правоохранителните органи, след като беше арестуван за явна покупка с фалшива банкнота от 20 долара.

И накрая, писмото призовава за приключване на наказателни разследвания срещу хора, които са излезли да упражнят правото си на мирни събрания, но които са били произволно задържани .

„Надяваме се, че новата администрация на Съединените щати може да извърши необходимите реформи с резолюция, решителност и силен политически и финансов ангажимент“, завършва текстът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук