Начало НОВИНИ Открита е друга голяма находка в Помпей: почти непокътната римска церемониална колесница

Открита е друга голяма находка в Помпей: почти непокътната римска церемониална колесница

0

Археологическият парк в Помпей (Италия) съобщи в събота на 27 февруари откриването на голяма церемониална колесница, намерена в отлично състояние, само на няколкостотин метра северно от известния италиански културен обект.

„Голяма церемониална четириколесна каруца с нейните железни елементи, красиви бронзови и калаени декорации, минерализирани останки от дърво, следи от органични елементи (от въжета до останки от растителни декорации) е намерена почти непокътната“, се казва в изявление.

Откритието е направено в Чивита Джулиана, квартал, разположен на няколкостотин метра северно от археологическия парк Помпей. Проведено е в контекста на борбата с грабителите на гробове, особено активна в тази област на Италия, пълна с археологически съкровища, които тепърва ще бъдат открити.

„Помпей продължава да ни учудва с откритията си и така ще бъде в продължение на много години, като предстоят да бъдат изкопани още 20 хектара“, заяви министърът на културата Дарио Франческини, цитиран в изявление от министерството си.

„Това е изключително откритие за познанието на древния свят. В миналото сме открили транспортни превозни средства в Помпей (…), две коли (…), но нищо подобно на автомобила Civita Giuliana ”, зарадва се излизащият директор на археологическия парк Масимо Осана, цитиран в изявление от пресата.

„Това е церемониална кола, (…) не е била използвана за ежедневието или за селскостопански транспорт, а за да придружава празничните моменти на общността, паради и шествия“, добави експертът.

Както повечето италиански културни обекти, Помпей, погребан от изригването на Везувий през 70 г. сл. Хр., остава затворен през последните месеци поради пандемичната обстановка. 

През 2019 г. мястото имаше повече от 3,9 милиона посетители, което го прави третият най-посещаван обект в Италия, след Колизеума в Рим и музея на Уфици във Флоренция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук