Начало БЪЛГАРИЯ В ЦИК беше изтеглен жребият за номерата на партиите и на коалициите...

В ЦИК беше изтеглен жребият за номерата на партиите и на коалициите за предстоящия парламентарен вот на 4 април

0

С номер 1 на изборите ще се яви ВМРО-БНД, коалиция ГЕРБ-СДС ще се явят с номер 28, ДПС е с номер 9, „Републиканци за България” – 21, „Изправи се! Мутри, вън” ще се явят с номер 18.

Това показа жребият, който бе изтеглен в ЦИК за партиите и коалициите, които ще се явят на парламентарните избори.

„БСП за България“ ще се явят с номер 4 на изборите. С номер 29 ще се явят ПП „Има такъв народ”. Демократична България се явяват с номер 11 на изборите. АБВ ще се яви с номер 6.

С номер 12 на изборите ще се яви ПП „Възраждане на отечеството”. Това бе първият изтеглен номер на партия от представител на ЦИК за парламентарните избори. За Патриотична коалиция „Воля и НФСБ” изтегленият номер бе 24.

ПП „Благоденствие, обединение и градивност” ще се явят с номер 23. „Граждани от протеста” ще се явят с номер 17. Сред някои от другите партии са партия „Зелени”, които ще се явят с номер 25, Атака – 7.

Последният номер 30 се падна на „Пряка демокрация“.

Членовете на ЦИК, които теглиха номерата и имената на партиите и коалициите, също бяха избрани с жребий.

Определеният пореден номер е еднакъв за цялата страна и за гласуването извън страната, като се отразява върху хартиените бюлетини и върху бюлетините за машините за гласуване.

Независимите кандидати ще бъдат подредени по съответните изборни райони:

„Слес номерата на регистрираните в ЦИК партии и коалиции, съобразно реда на тяхната регистрация от РИК“, обясни Андреев.

Заради Covid пандемията бяха наложени ограничителни мерки при тегленето на жребия. В залата бяха допуснати само по един представител от партия и по двама от коалиция, без възможност медиите да отразят тегленето на място в сградата на ЦИК в Народното събрание.

За да се гарантира прозрачност и публичност, провеждането на жребия беше излъчвано през сайта на ЦИК, фейсбук страницата на комисията, както и по БНТ 2.

По същите правила бе проведено и тегленето на жребия, който определя реда на представяне на кандидатите, регистрирани от партиите и коалициите в различните форми на предизборната кампания по БНР и БНТ.

Представителите на основните партии и коалиции, претенденти в предстоящите избори, по традиция тълкуваха номерата, с които ще фигурират в бюлетината.

За ВМРО, които ще са под №1, Юлиан Ангелов коментира:

„Да бъдем №1 в сърцата и душите на хората, да подкрепят организацията“.

№ 4 е за БСП – числото на работата, каза Калоян Паргов:

„Така че в следващия един месец БСП ще продължи да работи за промяна“.

Партия „Атака“ е под №7, а Петя Кузева отбеляза:

„Атака“ е свещеното, духовното число“.

За № 9 на бюлетината, който е за ДПС, Сезгин Мехмед коментира:

„9 символизира промяната и връзката между човечеството. Точно този символ приляга на ДПС“. Мехмед каза да очакваме изненада кой ще е водач на листата в 25-ти МИР в София.

Христо Иванов от „Демократична България“ тълкува №11 в бюлетината така:

„Хората ще знаят, с един лесен за запомняне номер, как да гласуват със сигурност за промяна. Промяна, която познават, която е последователна, номер за ясна промяна“.

№ 14 е за БНО – Българско национално обединение, а Борил Соколов, председател на партия „Българско лято“, каза как тълкува този номер:

„Че сме спечелили делото във ВКС за регистрация на „Българско лято“, следващото е да спечелим изборите“.

Соколов обяви, че Васил Божков ще е водач на 2 листи в София – в 23-ти и 25-и МИР: „Човекът ще е водач, дали ще се яви или не, тепърва ще видим“.

На „Изправи се! Мутри вън!“ жребият отреди №18 в бюлетината, а Мая Манолова хареса символиката:

„Числото е прекрасно. Означава сила и означава разгром на тези, които са срещу нас“.

№ 24 е за коалицията Воля – НФСБ, а Пламен Христов обясни:

„Всички български граждани вече се убедиха, че имаме какво да дадем и можем повече“.

За 28-ми номер, който е за ГЕРБ-СДС, Георги Георгиев коментира: „2 и 8 е 10. 1 и 0 е равно на 1. №1 първа политическа сила“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук