Начало НОВИНИ СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

0

Високопоставен служител на Световната здравна организация (СЗО) заяви в понеделник, че е нереалистично да се мисли, че пандемията може да бъде спряна до края на годината. В същото време, той е убеден, че ваксинирането срещу коронавирус може драстично да намали хоспитализациите и смъртността. В момента единственият фокус в света трябва да бъде възможно най-ниското предаване на COVID-19, каза д-р Майкъл Райън, директор на спешната програма на СЗО, цитиран от АП.

„Ако действаме разумно, можем да приключим с хоспитализациите и смъртните случаи и трагедията, свързана с тази пандемия до края на годината, каза той по време на брифинг за медиите. Райън каза, че СЗО е успокоена от данните за вече лицензираните ваксини, но предупреди, че нищо не е гарантирано при епидемия.

Междувременно генералният директор на СЗО заяви, че за съжаление по-младите и по-здрави възрастни в някои богати страни се ваксинират срещу коронавируса, преди здравните работници в риск в развиващите се страни да са го направили. Тедрос Гебрейесус каза, че имунизациите, подкрепени от усилията на COVAX, са започнали тази седмица в Гана и Кот д’Ивоар, но се оплака, че това се случва само три месеца след като държави като Великобритания, САЩ и Канада започнаха да ваксинират собственото си население. „Страните не са в състезание помежду си“, каза той. „Това е обща надпревара срещу вируса. Не искаме от държавите да излагат на риск собствените си хора. Молим всички страни да бъдат част от глобални усилия за потискане на вируса навсякъде. „

Но СЗО спря да критикува държави, които не даряват дозите си на страни, които все още не са успели да защитят своите най-уязвими групи хора. „Не можем да казваме на отделните държави какво да правят“, каза д-р Брус Ейлърд, старши съветник на СЗО. Тедрос също така отбеляза, че за първи път от седем седмици броят на случаите на COVID-19 се е увеличил миналата седмица. Той определи увеличението като разочароващо, но неизненадващо. Тедрос каза, че  този скок изглежда се дължи на облекчаването на мерките.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук