Начало НОВИНИ Проф. Илчев за Караянчева: Боже Господи, какви нищожества просто стоят начело на...

Проф. Илчев за Караянчева: Боже Господи, какви нищожества просто стоят начело на българската държава!

0
Бившият ректор на Софийският университет проф. Иван Илчев спонтанно коментира в ефир включването на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в ефир по Националната телевизия.

“Боже Господи, какви нищожества просто стоят начело на българската държава!”, каза професорът в момент, в който микрофонът му в студиото още не бе изключен от апаратната.

Професорът по история бе гост на празничното студио по БНТ в деня на националния празник Трети март, в което той коментираше чувството за свобода у всеки един човек и отхвърлянето на общоприети авторитети. Водещата на предаването прекъсна думите му, за да включи пряко от връх Шипка речта на Цвета Караянчева.

„В България Трети март е отбелязван и когато България е във война с Русия – през Първата световна война. Така че може да говорим за едно признание. Паметникът на Шипка е построен само няколко години след тази война.

Ние наистина хванахме последния влак. След нас под османско робство остава Армения, а така също и част от Гърция, посочи той пред БНТ.

В Сърбия и Гърция свободата се получава след въстание. Но няма балкански народ, който сам да се е осовободил, категоричен бе професорът.

В опълчението на Шипка има много българия от Македония. Такива е нямало нито в гръцката, нито в сръбската армия.

Много хора са свободни, но не не знаят какво да правят със свободата си. Трябва да си вътрешно свободен, да не се съобразяваш с авторитетите, каза още професорът.

Благодарността се изтрива във времето. Не може непрекъснато да си благодарен. Но никой от руси и украинци не биха се озовали на Балканите, ако България сама не бе започнала освобождението си, каза още той.

Трибагреникът трябва да е в сърцето, не на балконите, заяви проф. Илчев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук