Начало БЪЛГАРИЯ Трети март 1878 – безсмъртието на един възкръснал народ!

Трети март 1878 – безсмъртието на един възкръснал народ!

0

Проф. Андрей Пантев

На Трети март, след векове страдания и саможертвени освободителни акции, на политическата карта на Европа е възстановена държава с име България.
Държава, извоювала Свободата си с кръвта на стотиците хиляди войници, четници и опълченци.

Трети март ни завръща в Европа с мъченическите усилия на нашите деди, с освободителната Руска армия и със заслугите на българския дух към славянската и общоевропейска социализация.

Това е “големият български взрив”, при който се създава държава, на която ѝ бе писано да преживее век на победи и разочарования, на триумфи и трагедии.

Трети март е възкресението на един народ, това е своеобразната реабилитация към мъченичествата, геройствата и подвизите на всички, положили живота си, сърцата си в тази идея.

Трети март ни доказва, че жертвите от Априлското въстание не са били напразни, че 15-те хиляди доброволци,  загинали, сражавайки се в Руско – турската война, не са дали живота си напразно.
„Таз свобода нам не ни е дар!”, казва народния поет Иван Вазов и трябва да ни е срам, че се отнасяме с пренебрежение към честването на деня Трети март.

Шипка, Плевен, Стара Загора, Свищов, Карлово,  Калофер – това е нашето безсмъртие!

Нашият принос към Трети март са многовековните ни опити за еманципация, за отхвърляне на една чужда и враждебна власт.

В същото време Освобождението никога нямаше да се осъществи само с наши усилия. Защото, ако гърците, сърбите, румънците, черногорците са предизвикали европейска криза, благодарение на което Русия има моралното и юридическо право да се намеси, то ние бяхме поставени в котела, в центъра на Османската инвазия на Балканите и сами никога нямаше да можем да се освободим.

Да, може да не е мечтаната държава, но е Отечество завинаги!

Тъжните сенки на нашите мъченици към това стремление – четници, книжовници, бунтовници, въстаници и всички онези, които са отивали на съзнателно заколение, ни гледат от небето – не всичко одобряват от нас, даже напротив, но са си отдъхнали, че каквато и да е тя – това е нашата България.

Това е смисълът, вълнението и величието на Трети март!

ЧЕСТИТ ТРЕТИ МАРТ, БЪЛГАРИЯ!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук