Начало НОВИНИ Байдън издава указ, който счита Венецуела за „заплаха“ за САЩ.

Байдън издава указ, който счита Венецуела за „заплаха“ за САЩ.

0

Президентът на САЩ , Джо Байдън, смята администрацията на Николас Мадуро за „необичайна и необикновена заплаха за северноамериканската нация“. 

Декларация по отношение на Венецуела беше издадена за първи път на 8 март 2015 г. по време на администрацията на бившия президент Барак Обама (2009-2017 г.) чрез изпълнителна заповед.

За одобрението на тази заповед тогавашният президент намекна за предполагаемото ерозиране на гаранциите за правата на човека от страна на Карибите, преследването на политически опоненти, ограничаването на свободата на изразяване , използването на насилие и др.

В момента Байдън смята, че тези обстоятелства са описани в Изпълнителна заповед, но „не са подобрени и продължават да представляват необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ“. 

Решението на американския владетел ще бъде публикувано в Националния регистър и съобщено на Конгреса на американската власт.

От друга страна, ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкен комуникира миналия вторник за първи път с временния венецуелски президент Хуан Гуайдо.

„Секретарят Блинкен подчертава значението на връщането към демокрацията във Венецуела чрез свободни и честни избори“, се казва в изявление на Държавния департамент.

По време на разговора правителственият секретар описа усилията за работа със съюзници като Европейския съюз (ЕС), Групата от Лима, Организацията на американските държави държави (OAS) и Международната контактна група за увеличаване на многостранния натиск и по този начин да се получи демократичен преход.

„Секретарят Блинкен и временният президент Гуайдо обсъдиха спешните хуманитарни нужди във Венецуела, които принудиха близо 5,5 милиона венецуелци да избягат от Венецуела, а секретарят приветства усилията за намиране на решения за облекчаване на страданията им и се ангажира с постоянната подкрепа от Съединените щати“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук