Начало НОВИНИ Военен преврат в Бирма: 38 мъртви

Военен преврат в Бирма: 38 мъртви

0

Посланикът на Организацията на обединените нации, Мианмар Кристин Шренер Бургенер, заяви по време на виртуална поява, че това е „най-кървавият ден“, откакто демократичното правителство, ръководено от Аун Сан Су Чи, беше свалено от власт. „Сега имаме повече от 50 души мъртви от началото на преврата и много са ранени“, каза дипломатът пред репортери.

Според спасителите в Мингян е загинал 20-годишен мъж, а други 17 души са ранени.

Разпространените в социалните мрежи изображения показват, че този ранен младеж е транспортиран от приятели далеч от барикадите. В други видеоклипове се чуват поредица от детонации и протестиращите крещят: „Нашият бунт трябва да триумфира!“

„Силите за сигурност изстреляха сълзотворен газ, каучукови боеприпаси и живи куршуми“, според спасителен работник, присъстващ на местопроизшествието.

Със спирането на интернет, засилването на репресивния арсенал и вълните от арести, военната хунта не спира да се опитва да задуши недоброжелателите си от преврата, свалил цивилното правителство на Аунг Сан Су Чи на 1 февруари.  

Бирманците продължават, въпреки всичко, да излизат на улиците, за да поискат похода на генералите за преврата и освобождаването на стотици задържани в затвора през последните седмици. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук