Начало НОВИНИ Папа Франциск осъжда екстремизма при историческо посещение в Ирак

Папа Франциск осъжда екстремизма при историческо посещение в Ирак

0

Папа Франциск осъди екстремизма в името на религията на историческо посещение в Ирак, където обсъди тежкото положение на християнското малцинство.

„Враждебността, екстремизмът и насилието не се раждат от религиозно сърце“, каза той на междурелигиозна молитва. „Те са предателства на религията.“

Ирак е разтърсен от религиозно насилие, както срещу малцинствата, така и между шиитите и сунитските мюсюлмани.

Папа Франциск посети и една от най-могъщите фигури на шиитския ислям.

Приемайки главата на римокатолическата църква в дома си в свещения град Наджаф, великият аятола Али ал Систани заяви, че християните трябва да могат да живеят в мир и сигурност като всички останали иракчани.

Срещата се разглежда като изключително символичен момент от посещението на папата, което е първото му международно пътуване от началото на пандемията на коронавируса преди повече от година и първото папско посещение в Ирак.

По-рано 84-годишният лидер на католическата църква заяви пред журналисти, че се е чувствал „задължен“ да извърши „емблематичното“ пътуване, което ще го накара да посети няколко обекта за четири дни в Ирак.

Той изнесе своето послание на мястото на древния град Ур, за което се смята, че е родното място на пророк Авраам, който е почитан в юдаизма, християнството и исляма.

Междурелигиозна служба събра представители на иракските религии, включително шиитски, сунитски, християнски и язидски духовници.

„Ние вярващите не можем да мълчим, когато тероризмът злоупотребява с религията“, каза папата.

„Всъщност ние сме призовани еднозначно да разсеем всички недоразумения. Нека не позволяваме небесната светлина да бъде засенчена от облаците на омразата.“

Той изтъкна страданието на общността на езидите, която „е оплакала смъртта на много мъже и е била свидетел на хиляди жени, момичета и деца, отвлечени, продадени като роби, подложени на физическо насилие и насилствено обръщане“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук