Начало НОВИНИ Богдан Петрунов: Ако вирусът продължи да се развива така, ще се ваксинираме...

Богдан Петрунов: Ако вирусът продължи да се развива така, ще се ваксинираме всяка година

0

„Настоящите ваксини оказват влияние на всички варианти на COVID-19, но в различна степен, така е и с с вида от ЮАР, влияят, но по-малко“.

Това каза в ефира на „Неделята на NOVA“ акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог.

Той отбеляза, че се е смятало, че ваксините ще ни предпазят на 100% от всички щамове на вируса, но това не се е случило. „Ако така продължава да се развива вируса, вероятно ще трябва да се ваксинираме всяка година, защото още много варианти ще има на коронавируса“, допълни специалистът. За ваксината на Johnson & Johnson той информира, че показва висока ефективност на различни места – Южна Америка, САЩ, Африка, при това с една доза.

За него втората доза е много важна, а ваксините трябва да се поставят, както е протекло клиничното изследване, а не някой да реши самоволно, че ще слага само една доза или да променя времето на поставяне на двете дози. Но подчерта, че дори само едната доза предпазва до 50%.

„Преболедувалите не бива да си слагат ваксина много скоро, защото те имат вече антитела, а ваксината стимулира допълнително имунната система, което не е добре. Не е нужно те да се изследват за натрупаните антитела, просто трябва да изчакат няколко месеца“, заяви имунологът.

„Вече се говори, че коронавирусът не е инфекция предимно на белодробната система, а на сърдечно-съдовата“, допълни още той. Относно автоимунните заболявания академик Петрунов отбеляза, че зависи какво точно е заболяването, за да се ппрецени дали човек да се ваксинира, или не.

Според него няма значение с коя ваксина от одобрените ще се ваксинираме, тъй като те са сходни като действие и неслучайно са одобрени. Той подчерта, че ваксината ни помага да минаваме през болестта по-леко, а ваксинираният може да заразява и може да бъде заразен.

„Преди се смяташе, че преболедувалите рядко могат да се заразят отново, но това се опроверга и все по-често се случва“, заключи акад. Богдан Петрунов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук