Начало НОВИНИ Папа Франциск: „Ирак винаги ще бъде с мен в сърцето ми“

Папа Франциск: „Ирак винаги ще бъде с мен в сърцето ми“

0

Папа Франциск завърши историческото си посещение в Ирак в неделя с литургия пред хиляди поклонници на опустошения от джихадизма север, призовавайки християните „да не се обезсърчават“.

След молитва за „жертвите на войната“ в развалините на Мосул, бившата „столица“ на Ислямска държава (ИД), папата отпразнува най-голямата маса от пътуването си, под строги мерки за сигурност.

„Ирак винаги ще бъде с мен, в сърцето ми“, каза папата в заключение на церемонията в Ербил, в Иракски Кюрдистан.

„Чувал съм гласове на болка и мъка, но също и гласове на надежда и утеха“, каза той пред хиляди вярващи преди да благослови на арабски под рева на тълпата.

При пристигането си, 84-годишният понтифик застана в „попемобила“ пред хиляди вярващи на поляната и на трибуните на стадион „Франсо Харири“.

Телохранителите и силите за сигурност бяха нащрек за тази литургия на стадион Харири, който носи името на християнски политик, убит преди 20 години.

В неделя папа Франциск успя да се доближи до тълпата, първо в Мосул, където осъди изгнанието на източните християни. 

Там папата се повози с количка за голф под възгласите на малка тълпа.

За папата Ирак е призован да покаже на всички, особено на Близкия изток, че различията, вместо да пораждат конфликти, трябва да си сътрудничат хармонично в гражданския живот, поради което той изрази: „Който вярва в Бог, няма врагове. ”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук