Начало НОВИНИ СЗО обяви извънредна ситуация в Латинска Америка поради вариант, открит в Бразилия

СЗО обяви извънредна ситуация в Латинска Америка поради вариант, открит в Бразилия

0

Миналия петък, 5 март, генералният директор на Световната здравна организация ( СЗО ) Тедрос Адханом Гебреесус заяви, че „цяла Латинска Америка “ е в аварийна ситуация поради здравословното състояние в Бразилия , където вариант Р.1 (открит в Амазонас ) вече присъства на почти цялата национална територия.

„Ситуацията е много сериозна и ние сме много загрижени. Санитарните мерки, които Бразилия предприема, трябва да бъдат агресивни, в същото време да напредва във ваксинацията “, каза ръководителят на СЗО на пресконференция .

„Загрижеността се върти не само около Бразилия , но и около съседите на Бразилия . Това е почти цяла Латинска Америка като цяло.

Новите варианти на коронавируса, считани за по- трансмисивни и опасни, напредват през Бразилия и вече са преобладаващи в поне една четвърт от страната, която е изправена пред най- лошата си фаза на пандемията с над 1600 ежедневни случая. 

С хладилни контейнери за съхраняване на тела, линейки, превърнати в импровизирани болнични стаи, прехвърлящи пациенти на хиляди километри, признаците на предстоящ здравен колапс са все по-видими в Бразилия.

Зад това „цунами“ на инфекциите, което непрекъснато нараства от ноември, има няколко фактора, но този, който най-много притеснява учените, е необузданата циркулация на варианти на коронавирус с мутации, свързани с по-голяма сила на инфекцията.

В поне седем от 27-те бразилски щати по-голямата част от случаите вече са открити с така наречените „варианти на безпокойство“.Те са Амазонас, Сеара, Пернамбуку, Рио де Жанейро, Рио Гранде ду Сул, Санта Катарина и Парана, според фондацията на Освалдо Круз (Фиокруз), водещ медицински изследователски център в Латинска Америка.

С 262 770 смъртни случая от COVID-19 , южноамериканският гигант е втората страна в света, най-силно засегната от пандемията, надминат само от САЩ (520 563 смъртни случая), според баланса на AFP, базиран на официални данни.

Средната седмична смъртност е над 1000 от 20 януари – цифра, регистрирана за първи път през август 2020 г. – и надвишава 1400 от петък.

Според експертите отскокът се дължи на липсата на социално дистанциране в края на годината и на тълпите от южното лято и карнавала, въпреки че последните официално бяха забранени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук