Начало НОВИНИ ООН твърди, че забраната на забрадките в Швейцария ще увеличи маргинализацията на...

ООН твърди, че забраната на забрадките в Швейцария ще увеличи маргинализацията на мюсюлманките

0

Забраната за носене на пълния воал или бурка в Швейцария е решение, взето от швейцарски граждани чрез референдум в неделя, 7 март. „Това ще доведе до по-голяма маргинализация и изключване от обществения живот на мюсюлманите в страната“, съобщи службата на ООН за правата на човека във вторник.

„Швейцария се присъедини към малцинството от държави, в които законът активно дискриминира мюсюлманските жени и това е дълбоко съжаление“, заяви говорителят на службата Равина Шамдасани на пресконференция.

Говорителят на агенцията, оглавявана от върховния комисар Мишел Бачелет, добави, че инициативата е одобрена на референдум „след рекламна кампания със силен ксенофобски подтекст“ и в момент, когато мюсюлманките в Европа са изправени пред все по-голяма дискриминация и враждебност.

Шамдасани призна сложността на въпроса, тъй като „жените не трябва да бъдат принуждавани да покриват лицата си и в същото време законова забрана в това отношение със сигурност ограничава тяхната свобода да изразяр своята религия или убеждения, които имат по-голямо въздействие върху техните човешки права. 

Поради това говорителят реши, че „използването на закони за диктуване на това, което жените трябва или не трябва да носят, е проблематично от гледна точка на правата на човека“ и е предвидено само в Международната конвенция за граждански и политически права в ситуации на риск за здравето или обществената безопасност. (например при сега широко разпространеното използване на маски).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук