Начало НОВИНИ Бразилия се срива, но Болсонаро казва, че те са били „пример за...

Бразилия се срива, но Болсонаро казва, че те са били „пример за света“

0

Президентът на Бразилия Яир Болсонаро, който свежда до минимум тежестта на коронавируса, потвърди тази сряда, 10 март, че неговото правителство е „неуморно“ и „пример за целия свят“ в борбата с пандемията, която преживява своята най-лоша фаза.

„Ние бяхме и сме неуморни от първия момент в борбата срещу пандемията. От самото начало, със спасяването на бразилците, които бяха в Ухан, в Китай, ние бяхме пример за света ”, заяви президентът на церемония в президентския дворец на Планалто, която не беше в официалния му дневен ред.

Болсонаро, който в миналото определени Covid-19 като „грип“, се появи публично, за да приеме поредица от законопроекти, които разширяват възможността на правителството да закупи повече ваксини срещу Covid-19.

Бразилия е една от страните в света, които са най-силно засегнати от пандемията и до този вторник тя стигна до около 270 000 смъртни случая и над 11,1 милиона потвърдени случая, според официални данни.

В изявлението си държавният глава изброи действията на неговото правителство за ограничаване на здравната криза, включително разпределението на субсидии на почти 70 милиона бразилци за облекчаване на икономическите ефекти от пандемията. „Ние не изоставяме бразилския народ“, каза той.

Речта на Болсонаро дойде няколко часа след като бившият президент Луис Инасио Лула да Силва повдигна твърди обвинения срещу настоящия президент, в първата му публична изява, след като съдия от Върховния съд отмени присъдите срещу него за предполагаема корупция.

„Искам да направя пропаганда, така че бразилският народ да не следва никакво решение на президента на републиката или на министъра на здравеопазването. Вземете ваксината! Защото ваксината е едно от нещата, които могат да ви отърват от коронавиурса“, каза лидерът на Работническата партия (PT).

За разлика от него, Болсонаро поиска в речта си да „вярва“ на правителството си и на министерството на здравеопазването, водено от генерала на армията Едуардо Пазуело, без опит в здравната област и чието непостоянно управление се разследва в правосъдието.

„Сериозността и отговорността са част от това правителство“. каза Болсонаро, който също обеща, че до края на тази година „повече от 400 милиона дози ваксини ще бъдат на разположение в страната“.

„Бразилия изпълнява своята част, федералното правителство показа своята работа“, защити се той.

„Бразилия е една от малкото страни в света, която има капацитет да произвежда ваксини и ние искаме да направим това, за да можем да обслужваме и братята си в Южна Америка“, добави той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук