Начало БЪЛГАРИЯ д-р Иван Христов: В Спешните отделения в столицата – “същински ад“

д-р Иван Христов: В Спешните отделения в столицата – “същински ад“

0

Рязко са се увеличили сигналите към Спешна помощ в столицата. Ковид-отделенията в много болница са пълни. Началникът на Спешното отделение в „СофияМед” д-р Иван Христов сравни ситуацията от началото на седмицата със „същински ад”.

„Минаха към 30 пациента в много тежко състояние. Леглата бяха свършили. Хората идват в по-тежко състояние. Те са с голямо засягане на белия дроб и ниска сатурация. Това налага бързо приемане в Реанимация. Голяма част от пациентите смятат, че вкъщи ще се излекуват по-лесно. Прави впечатление, че британският вариант на вируса преминава много по-тежко”, заяви той по Нова телевизия.

През този период през Спешното отделение на болницата са преминали повече пациенти, които са над 50-годишна възраст. В момента леглата в инфекциозните отделения са запълнени.

Д-р Христов подчерта, че и персоналът е на предела на силите си.

„Лекарите бяхме 14, в един момент останаха двама, които изнемогват и на 24 часа дават дежурства. Целият персонал премина през това заболяване. Имаме колеги, които се разболяха два пъти. Почина санитарка на 40-години, друга колежка прекара вируса много тежко и в реанимация, оцеля по чудо“, разказа медикът.

репоръчва да се започне спорт, ако забележим, че сатурацията ни е ниска. Самият лекар е започнал бокс, за да поддържа дробовете си. Медикът препоръчва и да взимаме превантивни мерки, да приемаме витамини. Масовата ваксинация също е сред мерките, които според д-р Христов ще помогнат на страната да се справи с тежката ситуация.

Говорителят на „Спешна помощ“-София Катя Сунгарска обясни, че данните са много динамични. С около 100-150 повече са повикванията в понеделник и вторник спрямо същите дни от предната седмица.

„За денонощие вече имаме около 1000 сигнала, което е много на фона на кадровия дефицит. Притеснителното е отношението на хората, поведението е малко странно. Говорих с колеги, като че ли през цялата година сме в двете крайности на мненията. Идват пациенти, които получават паник атаки от страх, а други се държат, все едно са безсмъртни ”, смята тя.

Сунгарска подчерта, че голяма част от медиците работят извънредно, за да се справят със ситуацията. Тя разказа и за сигнал от изминало дежурство, при който медиците са повикани от жена, за това че съпругът й си ударил главата. Многократно е попитана дали пострадалият има симптоми на коронавирус, но тя е отрекла. На място обаче екипът установява, че мъжът е с висока температура и множество симптоми.

„Екипът е изтеглен оттам и се изпраща втори екип. В този момент жената вдига скандали по телефона. Когато вторият екип отива на място, те са изгонени с думите: „По добре да си умре вкъщи”. Няма да стане така, това го имахме и по време на предния пик. Този човек сега си е вкъщи. Вдигнаха ни скандал, защо сме изтеглили първия екип, без да си дават сметка, че те ще са под карантина минимум 10 дни и може да са се разболели. Така ние оставаме с един екип по-малко”, заяви Сунгарска.

Тя определи ситуацията и отношение като нечовешко и апелира при подаване на сигнал симптомите на пациента да се обясняват подробно.

Предишна статияД-р Миндов: Направиха ни на маймуни
Следваща статияСтефан Цанев: Най-страшно е, когато се краде законно, народът е с пръст в устата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук