Начало НОВИНИ Мексиканската камара на депутатите одобрява закона за развлекателната употреба на марихуана

Мексиканската камара на депутатите одобрява закона за развлекателната употреба на марихуана

0
Homegrown indoor pot plants and leaves

Камарата на депутатите на Мексико одобри тази сряда, 10 март, законодателство, регулиращо потреблението, отглеждането и търговията с марихуана с развлекателни цели в цялата страна, което ще трябва да бъде ратифицирано от Сената преди 30 април.

С 316 гласа „за“, 129 „против“ и 23 „въздържали се“ долната камара одобри Федералния закон за регулиране на канабиса и реформите на Общия здравен закон и Наказателния кодекс.

Това законодателство се подчинява на мандат от Върховния съд на нацията, който през 2018 г. обяви забраната за използване на канабис за отдих за противоконституционна и който определи 30 април като максимален срок за неговото регулиране.

Въпреки че Сенатът вече одобри инициативата през ноември миналата година, сега той трябва да ратифицира измененията, направени от Камарата на депутатите, преди президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор (AMLO) да обнародва законодателството.

Когато законът влезе в сила, Мексико ще се превръне в третата държава в Америка, която ще приеме законодателстввото за използването на марихуана за с развлекателна цел на национално ниво, заедно с Канада и Уругвай. 

Инициативата позволява пушене на марихуана у дома без присъствието на непълнолетни, притежавайки до осем растения на дом и създавайки асоциации за пушачи с максимум 50 растения. Тя също така създава лицензионна система за засаждане, отглеждане, събиране и продажба на марихуана и производни с непсихоактивен канабис в латиноамериканската държава, където лекарствената употреба на растението вече е одобрена през 2017 г.

Текстът, одобрен през ноември в Сената, предвижда създаването на Мексиканския институт за регулиране и контрол на канабиса, но депутатите отхвърлят това предложение и установяват, че вече съществуващата Национална комисия срещу зависимостите (Conadic) регулира разпоредбите относно марихуаната.

Регламентът е приет с подозрение от организации, които защитават употребата на канабис за развлечение, тъй като притежанието му не е напълно декриминализирано.

Регламентът разширява количеството марихуана, което може да се пренася от пет на 28 грама, но той предвижда глоби за притежание между 28 и 200 грама, както и затворнически присъди до 15 години за притежание на повече от 200 грама. 

По време на дебата в залата, Артуро Ернандес Тапия , от управляващото Движение за национално възстановяване (Морена), отпразнува инициативата като „историческа възможност за прекратяване на десетилетия на лицемерно и моралистично отношение, ограничаващо свободата на хората“.

От друга страна, Ектор Хайме Рамирес от дясната Национална партия за действие (PAN) заяви, че правилото „ще навреди на човешкото здраве, социалното съжителство и бъдещето на много деца и юноши“.

Той разкритикува твърдението, че „има за цел да превърне Мексико в държава, която произвежда наркотици“ и смята за „илюзорно“ да вярва, че насилието в нацията ще бъде намалено.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук