Начало НОВИНИ Богдан Кирилов: В България няма потвърден случай на починал след ваксинация

Богдан Кирилов: В България няма потвърден случай на починал след ваксинация

0

Засега в България няма потвърден случай на починал след ваксинация. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„При издаване на разрешения за употреба от ЕК, производителите носят цялата регулаторна отговорност и трябва да гарантират, че ваксината отговаря на изискванията за качества, ефикасност и безопасност. Производителите носят тази отговорност. ЕК и всички държави членки полагат максимално усилия да бъдат изпълнявани договорите.

Усилията трябва да бъдат насочени към осигуряване на максимално бързо и максимално количество ваксини. Имаме около 840 постъпили съобщения за нежелани лекарствени реакции. Честотата е ниска – под 3 на 1000 поставени ваксини, като почти всички са описани в кратката характеристика на продукта. Анализът и проверките потвърждават, че смъртният случай не е свързан с ваксинацията. Засега в България няма потвърден случай на починал след ваксинация“, посочи той.

„Има ясна препоръка от Националния ваксинационен щаб за поставянето на втора доза на „АстраЗенека“. Това е 70-ия ден. Водещо трябва да бъде медицинските ползи от ваксинацията. Все още няма категорично решение за ваксинационните паспорти от страна на ЕК. Затова се следват препоръките“, каза още Кирилов.

„Министерство на здравеопазването и Щаба се стремят да има максимална гъвкавост при ваксинирането спрямо доставените дози в страната. Всичко зависи от това колко дози ще бъдат доставени. Надяваме се в следващите седмици да получим по-големи доставки.

Такъв мащабен процес винаги е свързан с логистични затруднения, но е създадена такава организация, за да не се създава хаос. Приоритетно се изпълнява имунизирането на фазите от 1 до 4, като стартира и платформата за електронно записване. Надяваме се, че в следващите седмици организацията ще се подобрява. Трябва да имаме предвид, че е доста голям и броят на имунизационните пунктове.

В България могат да се прилагат само разрешението за употреба ваксини и само те могат да се прилагат в страната. Това са 4-те ваксини, за които е извършена най-подробна оценка на документацията, клиничните и предклиничните данни, както и данните за качество“, добави той.

Той посочи, че се надява в най-скоро време да започне и прилагането на 4-тата ваксина, която получи разрешение. „До момента се пази втората доза от РНК ваксините и втората доза на всеки е гарантирана. За ваксината, за която има отдалечено поставяне на втора доза, на този етап се поставят всички налични, но в даден момент това ще бъде прекратено, за да може да се гарантира поставянето на втора доза ваксина“, допълни Кирилов.

На този етап нямаме основание да предприемаме никакви действия за спиране от употреба на партиди ваксини, каза още Богдан Кирилов.

„Реакцията на част от държавите бе продиктувана от спирането на една партида от страна на Австрия на „АстраЗенека“, защото са установили тромбоемболични събития при два случая на ваксинирани.

Европейската агенция по лекарствата в момента заседава и Комитета за лекарствена безопасност има среща. По време на тази среща се анализира цялата информация по тези казуси. Становището на Европейската агенция по лекарствата е, че на този етап няма доказателства за причинно-следствена връзка и не препоръчва блокирането на ваксината.

Ние направихме бърз анализа на постъпилите съобщения за нежелани лекарствени реакции. За тази партида на „Астра Зенека“ нямаме такива съобщения за тромбоемболични събития. Направихме и сравнение на честотата на съобщения на нежелание реакции за тази партида спрямо останалите и тя дори е по-ниска. На този етап нямаме основание да предприемаме никакви действия“, посочи Кирилов.

„От вчера има 4-та разрешена за употреба ваксина. Винаги ще има събития, които следва да бъдат анализирани. Всички държави са много ангажирани и това дава възможност да се сигнализира много рано, когато има потенциални рискове. Извършеният анализ показва, че няма такива.

Продължава детайлното проследяване на всички ваксини, които са разрешени за употреба. Това ще бъде практика и за всички, които получат разрешение в бъдеще“, заяви той.

„Усилията на ЕК са насочени в посока производителите да изпълняват ангажиментите, които са приели. Европейските и националните агенции оказват пълно съдействие, за да се произвеждат и доставят максимално бързо ваксините.

Смятам, че в следващите седмици и месеци ще имаме много по-големи доставки и това ще позволи ускоряване на процеса по ваксинирането. В ЕС има производители, които произвеждат ваксини за трети страни извън ЕС. Това не са ваксини, които са произведени за европейския пазар“, допълни той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук