Начало БЪЛГАРИЯ Експерт: До няколко месеца в Европа ще има излишък на ваксини

Експерт: До няколко месеца в Европа ще има излишък на ваксини

0
В рамките на месец-два-три в цяла Европа има недостиг на ваксини, в рамките на още няколко месеца в Европа ще има излишък на ваксини. Това мнение изрази пред БНР Деян Денев, който оглавява Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.
Няма търговска война за ваксините – има проблем и се търси виновен, смята той. Денев сравни поръчването и снабдяването с ваксини с уравнение с няколко неизвестни на фона на сложния производствен процес. 

 „Ако в процес на разработване имаме десетки ваксини, в Европа са разрешени само 4. Доста компании обявиха, че техните разработки към момента не демонстрират достатъчно добри данни и поради това ги удължиха, някои дори се отказаха“, обясни Деян Денев, като увери, че компромиси не се правят.

Количествата ваксини са определени в средата на миналата година. Към този момент разработката на „АстраЗенека“ е изглеждала най-бърза и най-обещаваща, посочи още Денев и допълни, че държави, които са заложили повече на тази ваксина, се е наложило да наваксват с доставката на други разработки.

Коронавирусът не мутира толкова бързо и не е толкова гъвкав като грипните вируси, отбеляза Деян Денев.

„Фактът, че голяма част от населението на света, включително на България, няма никакво намерение да се ваксинира, означава, че този вирус ще има жизнено пространство и когато той има жизнено пространство, на него ще му бъде дадена възможност да мутира. Поне към момента изглежда, че ваксинационна компания, която да има 70% покритие и повече, каквито са целите, които гарантират успех, трудно може да бъде реализирана, не само в България.“

Това според Деян Денев означава, че сега прилаганите ваксини ще трябва да се подобряват и адаптират. Проследяването на нежеланите лекарствени реакции от ваксините тече в реално време, подчерта Денев. „В рамките на два-три месеца компаниите, регулаторните агенции проследяват ваксинираните пациенти, проследяват информацията и обобщават. Компаниите събират информация на всеки два-три месеца.“

Борбата с толкова сериозно заболяване изисква наличие и на двата инструмента – лекарство и ваксина, обобщи Деян Денев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук